30. 7. 12

Sevnica - 29. 7. 2012

Večina ljudi se boji neviht, tudi jaz se jih. Ampak, ko je divjanje mimo, se nam narava odkupi s čudovitimi prizori. Tudi nedeljsko popoldne je bilo v Sevnici tako.
Video:

Vodice - 14. do 21. 7. 2012

Težko prenašam poletno vročino, zato več kot trideset let nisem bila na morju julija ali avgusta. Letos pa je naneslo tako, pa še odhod ravno v soboto, ko je na poti proti morju največ ljudi. Ampak, če kreneš dovolj zgodaj in imaš malo sreče, si v Vodicah že po malo več kot štirih urah. Promet na avtocesti je bil na trenutke malo gost, vendar ves čas tekoč in okrog devetih smo že pozdravili naš začasni dom za en teden. Kraj se je neverjetno povečal, poleg hotelov je tu še ogromno apartmajev in naš Marin je gotovo eden izmed lepših. 
Novejša zgradba z nekaj apartmaji na koncu slepe ulice v zelo mirnem okolju, ne predaleč od obale in blizu trgovine z živili, kjer vsak dan pečejo prašičke in piščance, v gostišču pa ponujajo tudi po tri različne malice na dan po trideset kun. Apartma je opremljen praktično in z okusom, kuhinjica nudi osnovne pogoje za kuhanje, na hodniku pa je celo hladilna omara. Za doplačilo dobiš tudi klimo, zjutraj pa se je mogoče hladiti na prostornem balkonu. Tisti na levi strani slike v prvem nadstropju je bil naš. Ampak vselitev je mogoča šele ob dvanajstih, najprej so morali prostore očistiti za prednamci. K sreči je en parkirni prostor nezaseden, takoj ga osvojimo, potem pa gremo raziskovat plažo.

Vodice imajo res na pretek prodnate obale, čisto blizu kampa in hotela Imperial smo, zato je na voljo tudi obširen park borovcev in drugih dreves. 
Uživamo ob godbi škržatov (škržadov), ki jih lahko opazujemo tudi od blizu. Prostora v senci je vedno dovolj, ker se večina kopalcev še vedno rada praži na soncu. Med turisti prevladujejo Rusi, veliko je tudi Čehov, Poljakov in nas - Slovencev. Ker je voda kar precej časa plitva, je to pravi raj za otroke, odrasli pa zaplavamo malo dlje v čisto in prav toplo vodo. Med tednom jo veter malo shladi, vendar se je v njej prav prijetno osvežiti, ker je zrak ves čas čez trideset stopinj. Ker pa skoraj vedno piha veter, je vročino čisto mogoče prenašati.
Na plaži je res živo: veliko različnih lokalčkov, dva zabaviščna parka, trampolini, tobogani, pedolini ..., pred hotelom Imperial je veliko otroško igrišče. Na vsakem koraku pečejo palačinke, krompirček, prodajajo sladoled, kuhano koruzo. Ob šestih zvečer se začne disko, kjer poleg animatorja in pevca sodelujejo v živo bobnar, saksafonist in plesalke.
Prav zabavno se je popeljati s pedolinom in si obalo ogledati z morske strani, še bolj zanimiva pa je vožnja z motornim čolnom do otokov, ki so nanizani pred Vodicami. 
V slabi uri je mogoče priti do otoka Prvić in nazaj.
V stari center mesta vozi mali vlakec, če vam ni do malo daljšega sprehoda. Zvečer je tu prava promenada, uživanje v različnih restavracijah, na več mestih različna glasba, veliko je tudi izvajalcev na ulici. 
Prija sprehod po ozkih ulicah starega mesta z zanimivimi hišami, cerkvijo, starim stolpom, priporočam pa tudi obisk akvarija z muzejem. Tudi za najmlajše je poskrbljeno: igrišče pred vrtcem je odprtega tipa, najbolj zanimivo pa jim je druženje na ploščadi v bližini velikega spomenika.
Zelo pestro in zabavno, obenem pa tudi dovolj možnosti za mirno lenarjenje v senci ali občudovanje cvetočih oleandrov ter drugega cvetja.
Dopust po meri, torej. Vodice, na svidenje!
Video: