23. 03. 17

Primož, Červivec in Sevnica - 22. 3. 2017

Lepo jutro in 23 nas je iz študijskega krožka Spoznavanje naravnih vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica, ker smo dobili novega člana. Bravo za nas! 


Z avtomobili se odpeljemo do Primoža, si ogledamo informativno tablo, napravimo skupinski posnetek, potem pa je čas za pohod. 


S poljske poti se nam odbira lep pogled na Rogačice in Drušče. Malo skozi gozd in že smo pri Vinkovi zidanici - Češnjice 7. Razloži nam zgodovino svoje posesti in posladkamo se z Elčkinim vinom. 


Na jugu že vidimo naš cilj: pobočje hriba Červivec. 


Spustimo se proti dolini in zavijemo v Malo Hubajnico, tam pa na križišču desno v smeri Jelendola. 


Kar takoj opazimo zanimivo gospodarsko poslopje s pokritim prehodom med kozolcem in hlevom. 


Malo niže uživamo ob pogledu na cvetje ob ribniku, v zatišni dolini pa nas preseneti velika površina vinograda. 


Povzpnemo se desno preko travnika z razgledom nazaj proti Češnjicam, 
v gozdu pa nas čaka modrina neštetih cvetov jetrnika med že odcvitajočimi telohi. 
Mi pa pravzaprav iščemo rastišče navadnega kosmatinca. Ko se malo bolj potrudimo, ga tudi najdemo: več popkov in malo niže nekaj bolj razcvetelih. Verjetno obstaja velika nevarnost, da zaradi zaraščanja rastišča sploh ne bo več. 


Fija pa se ob našem iskanju malo dolgočasi. 


Nepričakovano odkrijemo, da smo na robu velikega Kamnoloma Červivec, vemo pa tudi, da hodimo po meji med občinama Sevnica in Škocjan. Povzpnemo se še na višji hrib (494 metrov), ki se imenuje Červivec. 
V gozdu in na njegovem robu najdemo grmičke volčina, veliko tevja, lepo suho cvetje in zanimivo skalo z luknjami. 


S travnika se odpirajo razgledi na Gorjance, na levi pa ugledamo Veliko Hubajnico. Po cesti se vračamo proti Češnjicam in še enkrat pozdravimo drobne narcise ob njenem robu. 

Foto: Vinko Šeško.
Pri Vinku se na mizi znajdejo različne dobrote, on skrbi predvsem za tekoče zadeve, zadiši pa nam tudi kava.
Da ne bi bili prehitro doma, se odzovemo vabilu naše Judith, ki na sevniškem gradu razstavlja prekrasne posnetke zimskih biserov. 


 Spodnji posnetek je delo Vinka Šeška.
Vinko nas popelje še na svojo razstavo, potem pa je treba še malo posedeti ob kavi in poklepetati v prijateljski družbi.

Video:

22. 03. 17

Krakovski gozd - 20. 3. 2017

Samo štirje smo danes od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica in naš cilj je Krakovski gozd. Vozimo se proti Kostanjevici, potem pa v Pristavi pri Leskovcu zavijemo proti gozdu. Kmalu najdemo cvetove močvirskega tulipana ali močvirske logarice v zelenju že odcvetelih kronic in družbi podlesnih vetrnicPo krajšem sprehodu in fotografiranju se odpravimo z avtom naprej in tik pred Kostanjevico zavijemo na desno proti Leničevemu domu, pred katerim parkiramo. Škofija Novo mesto Dom uporablja za srečanja mladih in upamo lahko, da vsaj oni uporabljajo 35 stopinj toplo vodo iz vrtine. Ob igrišču je sicer nezaščiten bazenček in mimogrede bi lahko kdo po nesreči padel vanj.

Peš odidemo proti robu pragozda in že se pred nami zablešči modra barva dacijskega pljučnika, ki ima za razliko od navadnega samo enobarvne cvetove. 
V gozdu se pozna suša, kljub temu pa ob ravni cesti videvamo poplavljene predele s kalužnicami, posebno lepi pa so otočki s cvetje m in odsev v vodi. Na robu pragozda malicamo, potem pa si na informativni tabli preberem podatke o njem. Krakovski pragozd v velikosti 40,5 hektarov je edini nižinski gozdni rezervat v Sloveniji, ki je zavarovan od leta 1952. Značilne zanj so združbe hrasta doba, evropske gomoljščice in gabra. Veliko je odmrlih stoječih ali padlih orjaških dobov, ki dosegajo starost med 170 in 200 leti in premer do dveh metrov. Za boljši razgled so povzpnem na lovsko prežo, potem pa se vrnemo do križišča in krenemo v smeri lovske koče. Po brvi prečkamo potok Senuša in na travniku najdemo veliko cvetočega močvirskega tulipana. Na grmih mačic čebele pridno opravljajo svoje delo, mi pa se nastavljamo soncu, ki nas prijetno greje. 
Dovolj smo se nahodili in zaslužili poleg kave še irsko pivo Guinness v čast dnevu Svetega Patrika. Vsak praznik je treba izkoristiti, tudi tuje.

Video: