5. 4. 12

Cerkniško jezero, Ljubljansko barje, Lovrenc - 2. 4. 2012

S časom smo omejeni, mika pa nas veliko stvari. Recimo: kako izgleda Cerkniško jezero v tej suši? Pojdimo pogledat! Unec, Rakek, Cerknica - tu bi se pa že prilegla kavica in klepet z domačinom, ki nam da še nekaj potrebnih informacij. Sredi Cerknice je odcep za jezero in ob cesti se čudimo lepemu novemu blokovskemu naselju. Gre cerkniškemu gospodarstvu tako dobro? Tovarna Brest gotovo nima zaslug za novogradnje, mora biti že kakšen drug vlagatelj. Ne ustavimo se na parkirišču, ampak zapeljemo naprej preko mosta, parkiramo in se odpravimo raziskovat. 
Nekaj malih jezerc vode je še, zraven pa čisto suh požiralnik. V vodi se kopljejo naše podobe in odsevajo okoliški hribi. Na drugi strani mosta na vodi pozira en samcat labod. Zapeljemo se še malo naprej in sprehodimo med suho trstino, ki poka pod našimi gojzerji. 
Pri parkirišču je še več požiralnikov in zdi se nam, da smo na Lunini površini. Kako čisto drugačen pogled od tistega, ki smo ga navajeni, ko je površina polja polna vode. Pogledi nam sicer uhajajo tudi proti Slivnici, ampak za danes se moramo posloviti. 
Na počivališču pred Rakekom malicamo, potem pa se odpravimo še na Ljubljansko barje. 
V bližini Notranjih Goric opazimo na travnikih vijoličaste pike: močvirski tulipani so to ali močvirske logarice. Na vse mogoče načine, tudi kleče in leže, poskušamo v objektiv ujeti njihove krhke cvetove in nenavadne vzorce. Tudi v bližini Iga jih odkrijemo.
Franci praznuje rojstni dan, zato hitimo na Okroglice. 
Da bi si zaslužili zakusko, se zapeljemo že na Lovrenc, kjer se sprehodimo med malim encijanom in blazinicami žanjevca - petelinčkov in kokošk. V prijetnem razpoloženju za mizo zaključimo zanimiv in užitkov poln dan. Kolkor kapljic, tolko let, Franci!
Spletne strani:
Video:

Ni komentarjev: