6. 4. 16

Podvrh, Stržišče, Trnovec - 6. 4. 2016

16 nas je tokrat v študijskem krožku Spoznavanje naravnih vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica in s štirimi avtomobili se zapeljemo do Podvrha. 



Ravno dovolj prostora je za parkiranje tik pred oznako kraja, ki pa ga za začetek ignoriramo, saj zavijemo na desno proti Stržišču. Spuščamo se po asfaltirani cesti in zaskrbljeno opazujemo pobočje na levi, kjer je plaz razpotegnil veliko travno površino. Bi morali lastniki pustiti kaj drevja, ki bi s koreninami zadrževalo zemljo? Pridemo do Konjereje Vovk in še nekaj lepo urejenih hiš v dolini ob potoku. 


Mimo hleva se napotimo po makadamski cesti ob potočku, ki je ves okrašen z zelenim čemažem in cvetovi kalužnic. Kmalu pa je treba na levo v hrib in ob poti odkrivamo neverjetno velike šope pljučnika. 




Na grebenu se stiska med drevesi stara zidanica in od nje se odprejo lepi razgledi proti Svetemu Roku nad Sevnico, hribi nad Boštanjem, cerkev v Žabjeku je kot na dlani. 



Na poti naletimo na drobcene orhideje, drevje pa je odeto v množico drobnih cvetov. 


Ko pridemo spet do asfaltirane ceste, se pred nami kaže Podgorje z vinogradi in zidanicami v zavetju hriba in gozda nad njimi. Na ravnejših predelih ob cesti raste neverjetno veliko detelje lucerne. Pešačimo mimo odcepa k turistični kmetiji Grobelnik in smo malo razočarani, ko iz pipe prijetno urejenega vodnega vira ne priteče voda. 


Pred nami se že kaže naš končni cilj: cerkev Svetega Jurija. Malo se spustimo, po mostu prečkamo potoček in smo v naselju Trnovec. 


Takoj zavijemo na levo po asfaltirani cesti, prej pa še malo poškilimo k hiši našega župana. 


Kmalu zavijemo desno v hrib, se čudimo velikemu podrtemu drevesu in ogledujemo skalne sklade med drevjem nad cesto. Korakamo mimo prve kapelice in v srobotu odkrijemo staro propadajoče poslopje, pri drugi, manjši kapelici pa krenemo desno na bližnjico. 


Lepo shojena steza vodi levo, potem na desno in mimogrede smo pri cerkvi Svetega Jurija.


Cerkev sv. Jurija je v svoji pravokotni ladji bržčas še romanska. Zvonik je baročen. Na severni strani v ladji je delno odkrita freska sv. Jurija v boju z zmajem iz začetka 14. stoletja. Iz tega časa je tudi freska sv. Krištofa na južni strani zunanjščini ladje. Pretežni del opreme, zlasti vsi trije oltarji, so iz 17. stoletja. V bližini cerkve sv. Jurija stoji križ, ki je neponovljiv pojav med nabožnimi znamenji tega področja. Zanimiva je velikost le-tega, saj je Kristusova figura v naravni velikosti. Po ustnem izročilu naj bi ga dal postaviti nek domačin, ki naj bi se na tem mestu prevrnil z vozom in v zahvalo bogu, da je nesrečo preživel brez posledic, je dal na tem mestu postaviti križ. (Vir: Krajevni leksikon Slovenije).
Nad vrati opazimo letnico 1736.


Malo si oddahnemo in okrepčamo, potem pa po cesti vračamo v dolino. Pred ovinkom nas preseneti koničast, z drevjem porasel hrib, na katerem izmeri Nevenka bogato energijo. 


Kmalu se s ceste spustimo med vinograde v Trnovcu, ki jih krasi neverjetno lepa kombinacija cvetov regrata in marjetic. 


Z njimi pa tekmujejo nasadi okrog hiš, kjer ne manjka zlasti narcis in cvetočega grmičevja. 


Spet hodimo v smeri Stržišča, prečkamo potok in smo ponovno zaskrbljeni zaradi velikeg števila plazov, tokrat v zaselku Komarivc. 


Pa smo spet pri Konjereji Vovk - zašpilili smo klobaso in samo še kratek vzpon imamo do naših vozil. Vinku tu sreča prijatelja iz vojske in že načrtuje pohod za naslednjič.
Ob kavici in kakavu na terasi ob Sevničini zaključimo naše druženje s prijaznim klepetom.

Video:

Ni komentarjev: