26. 4. 16

Iz Radeč na Brunk in Leskovec - 25. 4. 2016

Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica je danes številčnejša kot nekaj preteklih tednov: devet nas je. Z dvema avtomobiloma se zapeljemo do Radeč in tam okrepčamo s kavico. 


Zapeljemo se še malo nad Radeče proti Brunku, parkiramo ob vstopu markirane Radeške planinske poti v gozd. 



Objame nas nežno zelena barva pomladne bukve in drugih dreves, ob poti pa  nas razveseljuje bujno borovničevje. 



Tretjo sliko je posnel Vinko Šeško.
Ko pridemo iz gozda, nas preseneti pogled na Kum: bel je, kmalu pa se nam pokaže tudi zasneženi vrh Lisce. Nas pa spremlja belina cvetja hrušk in prelepih jablanovih cvetov z rožnatim nadihom. 






Savska dolina je bela od megle. Po cesti se dvigamo proti Rudni vasi, zastrmimo v krasno rumeno modro kombinacijo travniških rož, potem pa smo že na razpotju za Brunk. 




Tega že vidimo, tudi pot do njega, ki se nekaj časa celo spušča, potem pa zravna. Na travnikih je neverjetno veliko trepetlike, ki se mi zdi zelo podobna brezi, je pa res iz rodu topolov. 




Že se bližamo cerkvi Svetih treh kraljev v naselju Brunk, ki je še v radeški občini. Če stopimo preko ceste, smo v občini Sevnica, naselje Budna vas. Prijazna gospodinja s kmetije Škoporc - Zavrl nam opiše okolico, spomni nas na žalostne dogodke iz druge svetovne vojne in popelje v cerkev, ki je pravi biser iz 16. stoletja. Zraven nje je tudi Marijina kapela iz približno istega obdobja. Obnovljena je streha zgradb, notranjost pa še čaka na restavracijo, zaradi tega je slovita Rossinijeva slika v radeški cerkvi. Posladkamo se še z limonovim likerjem, potem pa nadaljujemo pot proti Leskovcu v Podborštu. Kocutna je nekdo omenjal, edina hiša, mimo katere smo šli, pa nosi uradno oznako Srednik. 



Oziramo se nazaj proti Brunku, kasneje pa uzremo v dolini še Šentjanž na Dolenjskem. 




Ko se vzpenjamo po cesti proti cerkvi Matere božje iz 16. stoletja, nas ta pozdravlja z bleščečo belino, okoli 400 let stara lipa, ki je bila pred časom poškodovana, se pa tudi bujno obrašča. 


Na klopeh pri mizi nad cerkvijo malicamo, potem pa spustimo v naselje Leskovec v Podborštu, ki se  ponaša z laskavim nazivom "Najlepša hribovska vas v Sloveniji v letu 2005". 



Meni je najlepše v njej polje s starim drevesom in križem. Pri njem se spustimo v gozd in po lepi poti pridemo v Rudno vas in na križišče, kjer smo zjutraj zavili proti Brunku. Res lepa krožna tura! 


Zdaj se vračamo v Radeče po že znanih poteh, le razgledi so lepši, ker v dolini Save ni več megle. 



Sneg na pobočjih Kuma je že skopnel, pozdravlja nas cerkev Svetega Miklavža na Močilnem, vidimo tudi cerkev Žalostne Matere božje na Žebniku. 


In pot po gozdu je še vedno krasna.
Avtomobila nas potrpežljivo čakata in zapeljemo se proti Radečam. Na Dobravi nas ustavi pridna sredina pohodnica Nevenka, ki jo zmotimo pri delu na vrtu. 

Foto: Vinko Šeško.
Delo pa ni ovira, da nas ne bi pogostila s svojimi specialitetami. Tako v prijetnem okolju in sproščenem klepetu zaključimo današnji pohod.

Video:

Ni komentarjev: