3. 11. 10

Maribor - 2. 11. 2010

Ko je na vrsti izlet Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica, smo lahko gotovi, da bo to bogata in zanimiva ekskurzija. Organizatorka Joža že zna poskrbeti za vse. Tisto, kar je ne uboga prav rado, je navadno vreme in ob prvem postanku na postajališču Tepanje nebo že rahlo škropi po nas. Pa nam Anica zagotovi, da bo v Mariboru sonce. In res je tako. 
Najprej nas prijazno pričaka in pozdravi direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor, ki nam s svojima sodelavkama predstavi filma o Mariboru med drugo svetovno vojno. Kar ne moremo verjeti, da je na to, že takrat močno razvito industrijsko mesto, padlo okrog deset tisoč bomb, da je bilo v bombandiranju ubitih vsaj 500 ljudi, uničenih pa je bilo skoraj polovica zgradb. Razstava o času osamosvajanja Slovenije na tem področju nas prepriča, da se zgodovina vedno znova poskuša ponavljati. Nostalgični spomini pa nas obhajajo ob razstavi Retro-vizija, saj so leta 1960, 1970, 1980 tudi naša leta in med predmeti v kuhinji, dnevni in otroški sobi najdemo veliko znanega. Razstava Spomenik mariborski industriji nas popelje v zlate čase Maribora z uspešno industrijo. V prikazani trgovini spet iščemo ljube predmete iz naše bližnje zgodovine, pa grenko nam je pri duši, ko razmišljamo o propadu večine tovarn in obratov.
Vodička nas popelje po mestu: k spomeniku Rudolfa Maistra, ki bi se tudi danes še lahko boril za naše meje, pa  k novejšemu spomeniku, ki ga domačini imenujejo Kojak, ker je podoben plešasti glavi tega filmskega junaka. Že je tu mogočna frančiškanska cerkev s samostanom, pa grad in muzej. Mimo slovite kavarne Astoria se sprehodimo do Gosposke ulice, potem pa do židovske četrti s sinagogo. 
Ob Dravi nas pozdravlja Vodni stolp, v delegaciji za sprejem pa so tudi snežnobeli labodi, ki hitijo k dravskemu bregu. Na Lentu ne pozabimo obiskati več kot 400 let stare trte modre kavčine, naš sprehod pa nadaljujemo k minoritski cerkvi in samostanu, v katerem je po novem lutkovno gledališče. 
Na Glavnem trgu občudujemo rotovž iz leta 1515, v bližini pa tudi slikovito fasado nekdanje lekarne in kužno znamenje. Maribor se ponaša tudi s sedežem Pošte Slovenije, ki je zraven stolnice - cerkve Janeza Krstnika. Spomenik Antonu Martinu Slomšku spominja na izrednega človeka: pisca knjig, pesnika in škofa, ki je prenesel sedež lavantinske škofije v Maribor. Tu so še stavbe Nadškofijskega ordinariata, Univerza in gledališče.
Pošteno smo si zaslužili kosilo, zato krenemo v Desetko in se dobro podpremo. 
S prijateljico si ne moreva kaj, da ne bi krenili med jesenske barve mestnega parka, pa tudi kavica ne sme manjkati.
Čakajo nas še zbirke Umetnostne galerije Maribor, kjer se trudimo razumeti sporočila modernega slikarstva, pa nam to različno uspeva. Vsake oči imajo pač svojega malarja.
Na povratku si v romantičnem večernem vzdušju veselo zapojemo in kujemo načrte za prihodnost.
Več fotografij:
Video:
Spletne strani:





Ni komentarjev: