16. 9. 13

Od Drage pri Šentrupertu do slapa Bena in nazaj - 16. 9. 2013

Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica se zbira ob običajni uri - ob pol sedmih in ugotavlja, koliko je že krajši dan. Vreme bo še najlepše na vzhodu, zato se odločimo, naj bo izhodišče Šentrupert. V tem prijaznem dolenjskem kraju se okrepimo s kavo, potem pa zapeljemo do ribogojnice v Dragi. Naša trdna želja je, da gremo v Nebesa. Pa nas premami kažipot za slap Beno, ki smo ga sicer že obiskali, ampak po Oglarski poti z Dol.


Torej pot pod noge po široki makadamski cesti ob potoku Bistrica! Na levi nam pozornost vzbudi urejena jasa, ki nosi ime Ranč.


Posebno se navdušujemo nad lepim vodnjakom, kozolcem in drvmi pod njim. Brez težav pridemo do križišča, kjer stopamo v Oglarsko deželo, za slap pa zavijemo v desno ob potoku Bena. Še naprej se pot nam kaže, nekaj časa še gozdna cesta, kasneje pa samo še pot. Ves čas že hodimo lepo po senci, nad nami pa modro nebo brez oblačka. Zelo lepi odseki poti se včasih spremenijo v ožine in odseke za kaskaderske podvige zaradi podrtega drevja. Plezaj preko, skloni se globoko, potegni se navzgor, spusti daleč navzdol ...


Vmes pa nešteto prečenj vode v različnih oblikah: preko pogosto spolzkih kamnov, po položenem deblu, kombinaciji obojega, z nekaterimi čofotanji kar po vodi - skratka prava preizkušnja kvalitete ravnotežja in obutve. Štirje pohodniki se obrnejo, pet pa nas vztraja do konca in po dveh urah in pol dosežemo slap.


Res je slikovit, v lepem zelenem in urejenem okolju,


ki nam nudi tudi možnost krepko zaslužene malice in pogostitve s Kraljevim vinom ob gostoljubni mizi s klopmi. Vračamo se malo hitreje, pa vseeno Elčka ne spregleda gob, ki jih doda tistim, ki jih je utrgala že na poti navzgor, Slavica pa skrbno zlaga šopek za našo današnjo slavljenko. V Dragi se nam spet prileže kupica Kraljevega, tokrat belega, potem pa smo si edini, da je čas za vrnitev domov.
V Boštanju pa nas čaka Hermina, ki danes slavi in nas pogosti z dobrotami od A (aperitiv) do Ž (župce iz gob), potem pa sta tu še dve vrsti mesa, solate, kruha, torta, zavitek ... Joj, kam bi del? V želodec, vendar! Pa še z dobrim vinom je treba zaliti. Tudi dve vrsti!
Ob čestitki zapojemo po melodiji Sinoči sem na vasi bil:

Pri Hermini smo se zbral, da praznik proslavimo:
roko toplo stisnemo in zdravja zaželimo.
Varen naj ti bo korak kjerkoli boš hodila;
sreče, zadovoljstva kup, to naša so voščila.

Da bi se še velikokrat tako lepo imeli!

Video:


Ni komentarjev: