30. 9. 14

Soriška planina - 29. 9. 2014

Ponedeljkovci se spet zbiramo ob pol sedmih, naši običajni uri. Za danes smo najeli kombi, zato veselo brnimo mimo Ljubljane, skozi Škofjo Loko, potem pa po Selški dolini do Železnikov. Tam si privoščimo kavo, nadaljujemo pot nekaj časa še po dolini, potem pa se vzpnemo do vasi Sorica. 


Pozdravljajo nas v hrib pripete hiše, s soncem obsijana cerkev in pod njo spomenik slikarju Ivanu Groharju, ki se je tu rodil. Še vzpon skozi vas ter nad njo in že smo na Soriški planini. Sonce je zrak že dobro segrelo, ko začnemo pešačiti v hrib, pa res nikogar ne zebe več. Pri Litostrojski koči samo pozdravimo, potem pa zvesto sledimo redkim in obledelim markacijam proti Možicu. Globoko dihamo po grapi navzgor in se čudimo že čisto jesensko obarvanemu listju na drevju. 


Razveseli nas dejstvo, da nekdanjo vojaško zgradbo uporabljajo v sezoni za hlev, veliko število bunkerjev pa tudi uspešno kljubuje zobu časa. 


Ko pridemo na rob, se nam odkrije nebeški pogled na venec Julijcev s Triglavom, desno še del Karavank, v dolini pa je jesen razlila v gozdove svoje bogate raznolike barve. Sprehodimo se po daljši poti, da dlje uživamo v razgledih, potem pa se povzpnemo še na 1602 metra visoki Možic in ob ter na bunkerju malicamo. 

Foto: Vinko Šeško.

Tako lepo je tu, da bi kar ostali, pa se z juga začnejo dvigovati megle in se poditi proti nam. Črno prst so že skoraj zakrile, nam pa še prizanašajo. Po krajši poti se spustimo in spet dvignemo na rob, kjer se odločimo za povratek po južni stezi pod Slatnikom. 


Ves čas hodimo ob robu megle, ki se dviga iz doline, le tu in tam se nam za hip odpre pogled navzdol. 


V koči se okrepčamo s čajem, pivom, nekateri celo z ajdovimi žganci in kislim mlekom.
V prijetnem klepetu tudi vožnja domov hitro mine, zato program nadaljujemo v Ribnikih, kjer Elčki najprej voščimo za rojstni dan:

V Ribnike priti je – to res je lepo,
pril'ko izrabimo radi zato.
Hiša, vrt al' pa še vrtna uta ta
vedno nam prijetno gostoljubje da,
gostoljubje da, vrtna uta ta:
da uživam, kar se da.

Elčka zdaj naša svoj praznik slavi,
sreča naj spremlja te vse tvoje dni!
Zadovoljstva dosti, varen ti korak,
zdravja in veselja, to želi ti vsak.
To želi ti vsak, varen ti korak

in na zdravje mnogokrat!

Foto: Vinko Šeško.
Sledi pojedina z obilo dobre kapljice in veselega razpoloženja.

Video:
Video Vinka Šeška:

Ni komentarjev: