21. 1. 24

Tržišče - 17. 1. 2024

Sreda je dan za Spoznavanje vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica. Deset se nas zbere za vlak ob 9.50 proti Trebnjemu in hitro smo v Tržišču, kjer izstopimo. 


Naša gostiteljica Mimi, ki nam pogosto razkriva zanimivosti tega kraja z okoli 200 prebivalci, nas že čaka. Pridruži se nam še Irena in nekaj dežnih kapljic, ki pa nas ne motijo preveč.


Preko Mirne pešačimo proti naselju. Spodnji posnetek: Marta Brežan.
Kavica v lokalu Caffe Mlin se vedno prileže; hvala, Mimi! Ob poti si ogledamo njivo Aktiva kmečkih žena, pokomentiramo stavbo in vsebino osnovne šole, 

Foto: Irena Rugelj.
potem pa se ustavimo na perišču, ki je nekaj posebnega s kamnitimi ploščami za pranje. Mimo šole se povzpnemo na Lanišče, kjer je na njivah včasih rasel lan. 


Prečkamo cesto in se ustavimo pri gostoljubnem ključarju, ki nam postreže z žgano pijačo in keksi.Zdaj pa strmo v hrib: najprej nas prestraši hud pes, ki pa je k sreči za ograjo, potem pa z utrjene gozdne poti kukamo po strmini do reke Mirne, ki se vije ob vznožju hriba, potem pa napravi velik okljuk in napravi zeleni polotok. Prečka jo tudi proga in razgled je vse do Železniške postaje Tržišče.

Ogledamo si Cerkev svetega Jurija, ki je lepo obnovljena, 

Foto: Marta Brežan.

v notranjosti pa so uspeli rešiti freske izpod ometa samo na nekaterih mestih. 

Foto: Marta Brežan.

Kljub oblakom (občasno pa se pokaže celo sonce) uživamo v razgledu daleč naokoli, prileže pa se nam tudi malica.

Spustimo se po cesti, obiščemo drevored smrek in dve počitniški hišici, ob predaji cerkvenega ključa pa smo spet deležni gostoljubja: medica in še topli vaflji - krasna kombinacija!Do glavne ceste pridemo pravočasno za avtobus ob 13.35, čakamo ga še dodatnih deset minut, potem pa nas mine potrpljenje. Uslužbenka Nomaga v Krškem mi je zagotovila, da avtobus v času šolskega pouka gotovo vozi, verjetno je imel zamudo. Mi pa se sprehodimo do Gostilne Majcen - Ulčnik, da se umaknemo pred dežjem in pogrejemo s čajem ter kuhanim vinom. Hvala, Tončka!

Še vedno malo dežuje, ko se odpravimo na vlak za Sevnico ob 15.10, ki nima zamude in malo pred pol štiro smo v Sevnici.

Včasih se ni treba ustrašiti neugodne vremenske napovedi!

Video:


TRŽIŠČE

Po progi iz leta 1938 (Trebnje - Krmelj že 1908, do Krmelja ukinili 1966).

Cerkve svetega Jurija: njen začetek sega v 13. stoletje, večkrat so jo prezidali, zvonovi so iz leta 1586; bronasti pa iz leta 1545.  Med drugo svetovno vojno je bila požgana in delno porušena.  Sicer pa ima Tržišče poleg te cerkve še Cerkev svete Trojice s pokopališčem iz 16. stoletja, ki je omenjena že 1526. Zaradi večkratnih prezidav ni enotnega sloga: ladja deloma romanska, prezbiterij gotski. Cerkev in župnišče požgana 31. maja 1944. Obnova cerkve v letih 1952 do 1953. Včasih pa je bilo pokopališče pri Cerkvi Marije Vnebovzete. Poleg glavnega oltarja ima proti vhodu obrnjeno kapelo sv. Florjana. Zidana v 13. stoletju, povečali v 17. Oprema je novejša in je pretežno iz 19. stoletja.  Vsa kapela je poslikana. Freske, ki so danes še pod ometom, pripadajo furlanski slikarski smeri iz obdobja okoli leta 1400. Pokopališče je bilo opuščeno leta 1953.

Osnovna šola Tržišče: začasna šola v Tržišču 1869 – 1880 v rokah Cerkve, prva javna šola 1880, najprej v župnikovi kašči. Gradnja šolskega poslopja 1886–1888, nadzidava v letu 1902 in pouk v stavbi Hranilnice. Nova šola odprta  novembra 2016. Število učencev in učenk 11 – 21 (skupaj 128).

Ni komentarjev: