27. 6. 13

Logarska dolina, Klemenča jama - 25. 6. 2013

Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica je danes sicer malo okrnjena, za cilj se pa hitro dogovorimo, saj na Klemenči jami cvetijo lepi čeveljci. Torej hitimo s kombijem skozi Zidani Most, Celje, proti Logarski dolini. V naselju Nizka pri Rečici ob Savinji se pa le ustavimo v Kava baru Zmajeva votlina. Poslikav v tem lokalu smo že navajeni, zanimiva pa se nam zdi miza za "polaganje rok" in igranje posebne igre, ko s pomočjo elastike ciljaš lesene krogce in jih poskušaš spraviti skozi špranjo na nasprotnikovo polje.

V Logarski dolini nas najprej pozdravi pobiralec parkirnine, takoj za tem pa čreda škotskega goveda. Dva bikca nam pripravita celo predstavo z medsebojnim ruvanjem. Sicer pa je dolina lepo obrobljena z gorami, ki so na vrhu posute s svežim snegom. Izkrcamo se pri penzionu Na razpotju, kjer kažipot obljublja enourni dostop do koče na Klemenči jami, če smo hodili kaj več, smo pač dlje uživali. Pot je lepo vzdrževana, na nekaterih mestih pa je le treba paziti, kam stopiš.


Tu in tam je v pomoč jeklenica, na enem mestu so postavili leseno lestev, nekaj posebnega pa je tudi prehod skozi rov v skali.
Po cvetju in zelenju se bleščijo rosne kapljice, razveselijo nas posamezni cvetovi kranjske lilije ali zlatega jabolka, ko pa pridemo na Klemenčo jamo, se nam odpre pravo bogastvo tega in drugega cvetja.
Pri koči se prileže topel čaj, jota, ajdovi žganci in gobova juha pa nam nadomestijo izgubljene moči pri vzponu. Fotografi pa nismo zadovoljni s tem rajskim travnikom: zakoračimo preko njega v gozd in še kar naprej do rastišča lepega čeveljca.


V angleščini taki vrste orhideji pravijo, da je gospejin copat, v njega pa padejo žuželke, ki se lahko rešijo le po poti, ki omogoči oprašitev cveta.
Kar ne moremo se ločiti od teh prelepih in nenavadnih cvetov, ampak treba je nazaj v dolino. Vračamo se po drugi poti, na kateri je nekajkrat treba stopiti bolj globoko, ob njej je prijeten studenček,
nekaj je brvi preko vode, konča pa se nedaleč od Doma planincev v Logarski dolini.
Dolga je približno toliko kot pot, ki smo jo uporabili pri vzponu.
Nekaj kapljic dežja nas spomni na vremensko napoved, pred odhodom pa si vseeno tudi mi namočimo svoja grla. Na povratku doživimo nekaj ploh, k sreči pa ima kombi dobro streho in nam ni hudega.
Za prijeten zaključek dneva pri Elčki in Vinku krstimo udobno vrtno uto s sladkimi dobrotami, žgano pijačo, vinom in kavo. Da bo ja držalo!
Video:

 

Ni komentarjev: