25. 10. 13

Radeče - 24. 10. 2013

Začenja se novo študijsko leto Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica (U3) in tudi študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot ima danes prvo srečanje. Na križišču pri rondoju se zbiramo znani obrazi, tudi dve novi članici nam nista tuji, še malo pa nas bo dvajset. Razporeditev v pet avtomobilov in smer - Radeče. 


Parkiramo pred trgovino Spar, bolje rečeni pred kavarno Galeria Caffe, kjer odložimo posladke za otvoritev razstave. Sprehodimo se do mesta, ki je bilo kot naselbina znano že v rimskih časih, pomembno obdobje v njegovi zgodovini pa je bil tudi čas splavarjenja. 


Mimo cerkve Svetega Petra iz leta 1910 se najprej med hišami, 


potem pa po gozdu vzpenjamo proti Staremu gradu. Konec 13. stoletja so ga zgradili sorodniki svibenske gospode vitezi Ratschachi na nadmorski višini 272 metrov. V 15. stoletju je bil porušen, kasneje obnovljen. V zakupu so ga imele mnoge plemiške družine, konec 18. stoletja pa pride v meščanske roke, od 1902 do 1907 je bil njegov lastnik ljubljanski župan Ivan Hribar. 



Danes so od mogočnega gradu ostale le razvaline vhodnega stolpa in nekaj obrambnega zidovja. Preberemo si podatke na informacijski tabli, občudujemo razgled na Savo in stari železni most, ki so ga odprli leta 1894, ter Radeče z okolico, 


se slikamo pod zastavo, ki vihra v vetru, v bližini pa se nam pogled ustavi tudi na grmu ruja v čudovitih jesenskih barvah. 


Nevenka obuja spomine na svoje mlade dni v tem kraju in kaže svoj dom na nasprotni vzpetini. 
Spet se spustimo strmo navzdol, pogledamo proti Dvorcu Turnu iz leta 1575, postojimo pri cerkvi, potem pa se odpravimo ob Savi. 


Učna pot Savus nas s svojimi tablami opozarja na vodo kot vir življenja, prikazuje življenje ob Savi nekoč in danes, 


nam da možnost, da se preizkusimo v poznavanju nekaterih drevesnih vrst, nas izziva z "Ali ste vedeli?" 


Hodimo po poti med Savo in graščino Novi dvor, ki ga je začel graditi Žiga Višnjegorski leta 1535, pred drugo svetovno vojno pride v last usmiljenih sester reda Svetega Vincencija, po vojni je nekaj časa sedež uprave Zasavskih premogovnikov, pozneje pa Prevzgojni dom za mladoletnike. 

Še naprej se držimo toka Save, se spomnimo različnih ribiških tekmovanj, ki jih organizirajo prizadevni Radečani, s kukalom bolje vidimo na Brunk, 


pomudimo se pod lipo na Hotemeškem polju, potem pa vračamo mimo Novega dvora in parka okrog njega, ki je začel nastajati leta 1853. Leta 1913 je bilo v njem okoli sto različnih vrst drevja in grmovnic, leta 1949 ostane le še 19 redkih eksot, v zadnjem času pa so gozdarji popisali 548 dreves. 


Vrnemo se k Turistično rekreacijskem centru Savus, kjer nam po osvežitvi z napitki spregovori predstavnica KTRC-ja o njihovih načrtih glede turizma. Splav, lepo urejeno pristanišče, gostišče in pisarna centra so velika pridobitev. Pa tudi take znamenitosti, kot je 300 buteljk penine Valvazor, ki zori v kovinski kletki v savski vodi pod pomolom.

Posnetek Vinka Šeška.
V Galeriji Caffe se še zbirajo obiskovalci otvoritve fotografij, ki so jih prispevali nekateri člani študijskega krožka. Pridružimo se jim in ob filmski predstavitvi krožka, izbranih Nevenkinih besedah ter poeziji članic U3 prisluhnemo ubranim zvokom učencev Glasbene šole Laško - Radeče. Klepet ob prigrizkih in pijači je pomenil lep zaključek otvoritve novega študijskega leta študijskega krožka Spoznavanje naravnih vrednot.

Video 



Ni komentarjev: