26. 10. 18

Cerje - 22. 10. 2018

Ob sedmih smo člani in članice Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica na parkirišču pri rondoju v Šmarju (Sevnica) ob kombiju pripravljeni na odhod. Naš današnji cilj je Cerje nad Mirnom in vožnja do tja poteka ob klepetu in brez posebnosti. Seveda je na Lomu potreben postanek za osvežitev.
Že iz doline zagledamo mogoče pomnik v obliki obrambnega stolpa, pripeljemo pa se kar blizu njega in potem po eni izmed lepih poti tam okrog nadaljujemo peš. 




Kar takoj spoznamo značilnosti letošnjega jesenskega ruja: kot črnina v vinogradu je - pol zrelo, pol zeleno. Nekateri grmi so že prav sivi od cvetja in semen, drugi s še čisto zelenimi listi, vmes pa so tisti najlepši v žarečih rumenih, oranžnih in rdečih barvah. 


Nad nami jasno nebo, temperatura pa je ravno prava za hojo. 



Z vrha (343m) se nam na severu kaže Miren ob vijugah reke Vipave z gradom, oziroma samostanom lazaristov in romarsko  cerkvijo, pa Šempeter in Nova Gorica, za ozadje je v rahli meglici venec gora. 


Po treh urah vožnje in polurni hoji nam tekne malica pri 21 metrov visokemu stolpu - pomniku braniteljem slovenske zemlje, požlahtnita pa jo še Stanka s pecivom in Slavica s pijačo. Sedemetažni stolp naj bi po zamisli arhitekta Darka Likarja povezoval preteklost s prihodnostjo. 


Temeljni kamen so postavili leta 2000. Na pobudo organizacije TIGR so ga začeli graditi leta 2002, po težavah s financiranjem pa slovesno odprli septembra 2011. Nekaj so se prepirali okrog muzejskih zbirk, ki jih je sedaj mogoče obiskati od srede do nedelje od desetih do šestih zvečer (od začetka aprila do konca oktobra, sicer pa do štirih popoldne). Ob drugih dnevih je mogoč najavljen obisk za skupine. Zaprto imajo za prvi november, božič in novo leto, pa ob ponedeljkih in torkih. Ponedeljek je, ampak Vinko se je prej pogovarjal po telefonu z vodičko in ta je prišla, kljub temu, da ji ni mogel zagotovo obljubiti obiska. 

Foto: Vinko Šeško.
Razloži nam osrednji prostor z zvezdnim nebom v poletnem in zimskem času ter reprodukcijo Pridige o grehu iz Brižinskih spomenikov, najstarejših znanih ohranjenih zapisov v slovenščini iz časa pred letom tisoč. 


Podrobno nam razloži simboliko olja na platnu "Ples življenja in smrti", mojstrovine Rudija Španzlja, ki jo nekateri imenujejo "slovenska Guernica". Podroben opis lahko presnamete s spletne strani Občine Miren-Kostanjevica. 



Ogledamo si razstave o prvi svetovni vojni, film o njej, zanimive predstavitve dogajanja na soški fronti, razstavo o obrteh in uživamo v razgledih proti goram, morju in letališču pri Trstu. Verjamemo, da bo muzej kmalu bogatejši še za druge zbirke: o davni preteklosti, drugi svetovni vojni, osamosvojitveni vojni ...

Prvi posnetek je delo Vinka Šeška.


Napotimo se naprej med slikovite grme ruja in fotogeničnih borov. Vsak korak nam odkriva nove motive in nove lepote. 



Zadnji posnetek: Ljubo Motore.
Zavijemo še k do spomenika kažipota in Borojevićevega prestola. Spomenik – kažipot, ki ga je zgradil pehotni polk IR 43, je bil postavljen v čast poveljniku 7. avstro-ogrskega korpusa nadvojvodi Jožefu, imel pa je tudi funkcijo smerokaza, saj označuje razdaljo do Lokvice in Kostanjevice. Borojevićev prestol (Cesarjev – Borojevićev kamniti stol) je dobil ime po poveljniku 5. avstro-ogrske armade Svetozarju Borojeviću von Bojni. Slavica nam servira pecivo in vino, s katerim nazdravimo miru in lepi naravi okrog nas. 





Počasi se vračamo h kombiju: za malo manj kot osem kilometrov poti smo rabili skoraj štiri ure, zato pa maksimalno uživali.

Video:







Ni komentarjev: