6. 10. 18

Ljubljana - 2. 10. 2018

Prve dni oktobra se v Cankarjevem domu v Ljubljani odvija Festival za tretje življenjsko obdobje, letos je bil že 18. Vsako leto ga obiščem, obenem pa se sprehodim po Ljubljani. Ob pol desetih sedem v Sevnici na vlak in se ob branju knjige udobno pripeljem na cilj. 




Potem pa po Miklošičevi do Tromostovja in Ljubljanice. Tu kar vrvi od tujih in domačih turistov, pa še dijaki in učenci so vmes. 




Obisk tržnice je obvezen: vabijo stojnice z bogastvom sadja, kupi zelenjave, tudi rože ne manjkajo. Da bi obisk laže preživela, se okrepčam s porcijo vampov in kozarcem refoška. Natakarica v preurejeni nekdanji prodajalni mi namesto deci prinese dva deci vina in na poti naprej sem kar malo omotična. 


S Tromostovja pogled proti Magistratu in gradu



potem pa na Kongresni trg




Samo še podhod in že sem na Trgu republike in pri Cankarjevem domu. Vanj se zgrinjajo prave množice upokojencev in upokojenk, pa tudi mlajši so vmes. Na treh nivojih stavbe so zbrani vsi, ki bi nam radi kaj prodali ali z nami zaslužili: zdravilišča, potovalne agencije; stojnice z zdravili, kremami, pripomočki; zastopstva za zobozdravstvene usluge, nego; različne ustanove in društva ... Svoje mesto najdejo tudi društva upokojencev iz cele Slovenije s prikazom svojih dejavnosti in prizadevni posamezniki in posameznice z likovnimi ter fotografskimi stvaritvami. 


Tako najdem tudi lep posnetek pajkove mreže Sevničanke Marte Brežan. Na Odprtem odru se vrstijo nastopi različnih pevskih in folklornih skupin, tudi na Medgeneracijskem odru je živahno, ob zvokih kitare pa ljudje prepevajo kar na hodniku.
Ob malici in kavi se malo odpočijem, potem pa pohitim v Linhartovo dvorano na 43. srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije. Zastonjsko karto si lahko dobil pri Društvu upokojencev ali jo rezerviral po internetu, kar sem storila tudi jaz in dobila sedež v sredini odlične druge vrste parterja. Predstavilo se je 13 zborov s po dvema pesmima, nastop pa so si morali zaslužiti z uvrstitvijo na regionalna srečanja in odličnim nastopom na njih. 


Ženski pevski zbor "Utrinek", ki deluje v okviru Društva Univerza za tretje življensko obdobje Sevnica, je v Litiji dobil laskave ocene in navdušil publiko v Cankarjevem domu s pesmima Lep je vrtec in Venite rož'ce moje pod vodstvom zborovodje Franca Bastardija. Posebno lepo je odzvanjal glas solistke v drugi pesmi.
Takoj po koncertu pa se mi že mudi na vlak in med vožnjo podoživljam lepe vtise tega dne.

Video:








Ni komentarjev: