6. 5. 21

Šmarjeta, Bela Cerkev, Vinji vrh, Bojnik - 3. 5. 2021

Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica: ob osmih se nas na parkirišču na parkirnem prostoru pri krožišču v Šmarju (Sevnica) zbere pet, trije pa se nam pridružijo kasneje na Bojniku. Vreme ni obetavno, vendar: mi se ne damo. Z dvema avtomobiloma se zapeljemo do gostoljubne zidanice Slavice in Toneta na Bojniku (Otavnik). Zadiši po kavi, h kateri se prileže tudi kaj močnejšega in pecivo. 

Odpeljemo se naprej do Šmarjete, ki je z okrog 300 prebivalci središče občine Šmarješke Toplice


Ustavimo se pred hišo, ki jo še dograjujejo za bodoči hotel, na njeni terasi pa stoji pravo letalo


Sprehodimo se še do fontane cvička, ki trenutno sameva, 



potem pa se napotimo še v župnijsko cerkev svete Marjete s stavbo iz prve četrtine 20. stoletja na temeljih veliko starejše cerkve. Pred odhodom pokomentiramo še število parkiranih vozil pred tovarno Plastoform, kar kaže na veliko število zaposlenih. Upajmo, da so tudi v enoti na Blanci uspešni.


Parkiramo pred gostiščem Pri dediju in se napotimo po cesti proti Družinski vasi. Tu in tam še pade kakšna kaplja dežja, vendar dežnikov ni preba odpirati. 


Obkroža nas sveže zelenje travnikov in gozdov, v naselju pa lepo urejeni vrtovi. 



Prihajamo v naselje Bela Cerkev z okrog 125 prebivalci ter cerkvijo svetega Andreja s pokopališčem, ki so jo zgradili leta 1813 v poznogotskem stilu na temeljih veliko starejši cerkva nekdanje prafare. Prva je omenjena že leta 1283, njena lokacija pa leta 1074. 


V zgradbi nekdanje šole so uredili Hišo žive dediščine s prikazom življenja domačinov v različnih zgodovinskih obdobjih. 


Spustimo se mimo lepo urejene rojstne hiše zgodovinarja doktorja Frana Zwittra, škrat v votlini pod hribom pa nas ne zanima preveč. 


Zdaj pa v hrib med vinograde, zidanice in domačije na sončni strani Vinjega vrha


Na desni se nam kaže cerkev Janeza Krstnika na Malem Vinjem vrhu, kjer smo pred časom že bili. 


V dolini prepoznamo Šentjernej, Gorjanci pa so malo zamegleni. 

Zavijemo na levo proti Velikemu Vinjemi vrhu, ki je v listinah omenjen leta 1074. 

O še starejši zgodovini navaja Wikipedia:

V železni dobi je stalo na Velikem Vinjem vrhu mogočno utrjeno naselje oziroma gradišče. Zgrajeno je bilo v 8. stoletju pred našim štetjem in opuščeno po rimski zasedbi konec 1. stoletja pred našim štetjem. Pomemben vir za raziskovanje takratnega življenja so še zdaj vidna grobišča in ostanki obzidja  na bližnjih grebenih in pobočjih.

O tem priča posebna arheološka pot z informativnimi tablami.


Ustavimo se pri cerkvi svetega Jožefa na Velikem Vinjem vrhu (naselje Orešje), pri kateri stoji zvonik s kapelo (poslikave so potrebne obnove) ločen od zgradbe same cerkve. Omenjena je leta 1581, prvotno je bila posvečena Materi božji, zraven je stala še ena cerkev. Veliko je bilo prezidav, najdemo lahko elemente vse od gotike do baroka.



Zdaj pa navzdol! Odpirajo se nam lepi pogledi na Koglo in Šmarjeto


v katerih uživajo tudi oskrbovanci Penziona Sreča, ki je namenjen varovanju starejših oseb.


Odpeljemo se spet nazaj na Bojnik


Spodnji posnetek je delo Vinka Šeška.
kjer se družimo ob mojem rojstnem dnevu. VSA ZAHVALA TEJ SKUPINI, DA MI JE POMAGALA PREŽIVETI ŠE ENO ZANIMIVO IN LEPO LETO!

Video:



Ni komentarjev: