27. 11. 13

Pavla vas in Malkovec - 27. 11. 2013

Študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje ima danes za cilj Malkovec. S petimi avtomobili se peljemo skozi Tržišče in potem do Malkovca, 


kjer najdemo veliko parkirnega prostora pred Vinskim dvorom Deu. Veter je očistil ozračje in odpirajo se nam lepi razgledi daleč naokoli. Ob zidanicah se spuščamo proti Pavli vasi in se čudimo lepim vrtnicam, ki še vedno kljubujejo mrazu. 


Pri cerkvi Svetega Jakoba še vedno poje klopotec. Sicer pa je bila na tem mestu lesena cerkvica že v 13. stoletju, ki je pogorela. Sedanja cerkev po obliki spominja na 17. stoletje, oltarji pa so s konca 18. in začetka 19. stoletja. 


Mi se počasi obračamo proti Malkovcu in mimo številnih zidanic, tudi znane Malusove, vrnemo na greben. 


Za trenutek postojimo pri spomeniku in se spomnimo borcev, ki so žrtvovali svoja življenja za svobodo. Poiščemo tudi žig Sevniške planinske poti - Motoretove poti in Vinko razloži, kako je leta 1975 nastala. 


Spet se spuščamo, tokrat do zidanice Pungerčar, kjer nas čaka vinogradnik, trsničar in ambasador cvička Ivan Pungerčar. 


Predstavi nam ta vinorodni okoliš, pokaže mesto osrednjega klopotca in razloži, kako slovesno ga sredi avgusta postavijo in po trgatvi snamejo. 


Popelje nas tudi do spominske table, na kateri so zapisana imena enega partizana in šestih civilistov, ki so jih Italijani tu pobili drugega avgusta leta 1942. Pretresljiva je njegova pripoved, kako so mu kot 12-letnemu fantu pred očmi ubili očeta. V steni so še vedno luknje od strelov z mitraljezom. 
Žalostne spomine poplaknemo v kleti, ko Ivanki izrazimo naše dobre želje ob minulem rojstnem dnevu. 


Pridruži se nam še Janez Valant, ki nas v svoji kleti tudi pogosti z vinom. Ko na koncu naša gostitelja vprašamo, kaj smo dolžni, nam odgovorita, da še priti. V tako gostoljubne kraje se bomo res radi vračali!
Video:





Ni komentarjev: