8. 2. 08

Od vinske kleti do ledenika - 8. 2. 2008



Danes je kulturni praznik. In, kako ga Slovenci in Slovenke dostojno proslavimo? Z vinom in pesmijo, seveda. Najprej so nas hoteli prepričati, da bi skočili z mosta z elastičnim trakom. Pa smo raje občudovali druge in jim ploskali. Tam blizu mosta pa so nam pokazali tudi vinograde, kjer so se pohvalili, da spomladi samo enkrat poškropijo z žveplom, potem pa ni treba več. Podnevi je toplo in suho, ponoči sorazmerno mrzlo in pridelek je dober. Sicer pa bolj gledajo na kvaliteto kot količino. Klet je 70 metrov pod zemljo, kakšnih 60 metrov je dolga in polna sodov iz hrastovine. Uvažajo jih iz Francije. Dobili smo tri vzorce in meni je bil najbolj všeč sivi pinot. Spet trte so rodile... je bila kar primerna pesem za to priliko, zanimivo pa je bilo, da se je vse skupaj dogajalo že dopoldne. Keber gor ali dol, pri nas, v Sloveniji je bil tako večer. Torej je bilo vse po predpisih.
Pri zlatokopih nismo ravno izpirali zlata, smo pa dodobra spoznali razmere, v katerih so iskalci zlata delali.
Potem smo pot nadaljevali mimo dveh velikih in nekaterih manjših jezer, se sprehodili do visokega slapa, končno pa pristali pri ledeniku Fox. Ogromni skladi ledu so kar kipeli pred nami, svetlozelena barva je kazala na led, vmes pa je že veliko sivega in črnega, verjetno pesek in podobno.
Tudi prenočujemo v hotelu, ki je bolj z divjega zahoda, je pač v stilu, ker se potikamo pa zahodni obali južnega otoka.

2 komentarja:

Unknown pravi ...

Romana z Ljubico sva tudi počastili kulturni praznik.Šli sva na gradi na lepem soncu pili kapučino ter ugotavljali,kako je v redu, da imaš blog,da se še mi lahko sprehajamo po Avstraliji,Novi Zelandiji, ....Teta je komentirala,da to pa res ni zadovoljstvo v malih stvareh!!!!Ona gleda pa se čudi,atlas pa ima v d nevni uporabi.

Barbara in teta

Romana Ivačič pravi ...

Barbara, teta ima prav: to pa je zadovoljstvo v velikih stvareh. Lep pozdrav obema!