29. 9. 09

Preko Mure - 29. 9. 2009



Današnji dan je nekaj posebnega: torek je, ampak naša ponedeljkova planinska skupina je na poti namesto včeraj. Na pot krenemo že ob šestih. Tudi program je malo drugačen od običajnega, smo bolj turisti kot pohodniki. In to z razlogom. Odkrivamo svet preko Mure, ki ga verjetno najmanj poznamo v Sloveniji.

Najprej si zaželimo lepot cvetja in v Dobrovniku obiščemo rastlinjake Ocean Orchids, kjer se do sitega naužijemo čudovitih orhidej in drugih lepot tropskega vrta.

V Bogojini je pa že treba obiskati lepotico med cerkvami - stavbo po načrtih arhitekta Jožefa Plečnika, ki ji ni podobne, kaj šele enake. Od 1927 do 1927 so nadgradili staro cerkev iz 14. stoletja in novi zgradbi vdahnili čar okolja v obliki glinenih vrčev in krožnikov. Tudi okrogli stolp je nekaj svojskega.

Večina med nami pozna rotundo iz Sela samo s slik, zato se preko gričkov zapeljemo v dolino Kobiljskega potoka občudovat to nenavadno okroglo stavbo, ki je bila v 13. stoletju zgrajena iz opeke, v 15. stoletju pa poslikana. Leseno streho dopolnjuje še prav tako leseni zvonik nedaleč od cerkve.

Na vsak način si želimo obiskati tudi kakšno evangeličansko cerkev in prilika je v bližini, v Moravskih Toplicah. Prijetno nas preseneti svetla zunanjost in notranjost zgradbe, preprostost in urejenost, pa nenavadna starinska slovenščina v molitvah in pesmih.

Pot nadaljujemo proti Gradu, največjemu naselju na Goričkem in gradu - enemu največjih v Sloveniji. Narava se že jesensko barva, v nekaterih vinogradih vriskajo berači, na poljih z bučami je le še malo plodov, zato pa novi cvetovi; koruza pa v večini primerov suha in nepobrana. Odkupna ena je menda tako nizka, da se je ne splača spraviti s polja. Grad, katerega začetki segajo v 13. stoletje, so v zadnjem času na novo pokrili, še veliko bo treba napraviti pri obnovi, za natančnejši ogled pa si bomo vzeli čas kdaj drugič.

Kaj danes ne bomo nič zares hodili? Privoščimo si sprehod po gozdni učni poti na Tromejnik, kjer na okrog 390 metrov nadmorske višine lahko stojimo kar v treh državah. Za vse novi kraji so potem na povratku skozi Rogašovce in mimo Ledavskega jezera, od Petanjcev naprej pa se že bolj spoznamo. Še bomo odkrivali lepote Slovenije na tak način!

http://www.oceanorchids.si/si/index.php
http://www.burger.si/Bogojina/BogojinaCerkev.html
http://www.burger.si/Selo/Selo.html
http://sl.wikipedia.org/wiki/Evangeli%C4%8Danska_cerkev,_Moravske_Toplice

Ni komentarjev: