5. 9. 09

Dan za druženje - 5. 9. 2009

PRVA PRILOŽNOST: sejem v Sevnici. Vsako prvo soboto v mesecu je mogoče med stojnicami na parkirišču pred pošto srečati marsikaterega znanca ali znanko. To pa je tudi prilika za druženje s skušnjavami, kaj od ponujenega blaga kupiti. Tudi danes ni bilo nič drugače.
DRUGA PRILOŽNOST: knjižnica v Sevnici. Če tu slučajno ne srečaš znancev, pa zagotovo naletiš na dobre knjige in to je tudi prijetno druženje.



TRETJA PRILOŽNOST: 9. svetovni festival praženega krompirja v Radečah. Prvi dve priložnosti sta znani in preizkušeni, ta - tretja pa je nekaj novega. In novo je treba odkrivati. Točno okrog dvanajstih je uradni začetek z nagovorom predsednika Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, slovesno zapeto društveno himno (dva zbora in pihalni orkester) in še nekaj blagozvočnimi melodijami rogistov in orkestra. Napetost med pražilci na več kot petdesetih stojnicah raste: krompir je pripravljen, ura pa še ni ena, da bi ga smeli uradno začeti deliti. Pa se predsednik znajde, premakne uro malo naprej na radeški čas, zadoni glas možnarja in v lične keramične posode dobimo prve zalogaje praženega krompirja. Postopek je namreč tak, da za štiri evre dobiš posodo z vrvico, zraven še leseno žlico, potem pa vandraš od stojnice do stojnice in poskušaš. In imamo veliko dela: poleg slovenskih kuharskih mojstrov še hrvaški, češki, slovaški, nemški, francoski... Vsak krompirju še kaj posebnega doda, stojnico izvirno opremi, poskuša pritegniti pozornost. Tudi z glasbo. Te pa je bilo tudi na glavnem prireditvenem odru v velikem šotoru veliko, zraven pa še dramski prizori in folklorna skupina iz Nikšiča in... verjetno je vse skupaj trajalo pozno v noč. In, koga vse srečaš na taki prireditvi? Neverjetno! Morate kdaj sami poskusiti. Pa, da ne bi slučajno kdo dvomil, kako resno je tole društvo, ki si prizadeva za priznanje praženega krompirja. Samo malo je treba pobrskati po njihovi spletni strani, pa takih dvomov ni več. Aha, praženega krompirja bomo v naslednjih dneh gotovo pojedli nekaj več, saj smo dobili obilo idej in receptov. Pa dober tek!

http://prazen.krompir.si/

Glasbe in dobre volje na prireditvi res ni manjkalo.

Video posnetka na YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=UarnYZZsmSw
http://www.youtube.com/watch?v=NF0I5ULtvMU

Ni komentarjev: