7. 9. 09

Temenica - 7. 9. 2009



Kje pa je spet to, boste vprašali. No, za reko Temenico ste gotovo slišali ali jo videli, sploh, če je pri Trebnjem kaj poplavljala. Sicer pa izvira pod Javorom nad vasjo Temenica južno od Litije in do Trebnjega preteče že kar nekaj poti. Pri vasi Dolenje Ponikve ponikne v številnih požiralnikih, teče okrog 1600 metrov pod zemljo, pod 35 metrov visoko pečino v Zijalu pri naselju Vrhpolje pa spet privre na dan. Naprej teče po Mirnopeški dolini, pa se pri Goriški vasi spet skrije pod zemljo, izvira v Luknji pri Prečni in se po nekaj kilometrih izliva v Krko.

Ponedeljkova skupina je danes obiskala kraški izvir Zijalo, kjer smo občudovali zlasti številne izvire niže ob strugi, se potili na poti v hrib, se sprehodili med vinogradi z razgledom na Mirno Peč in končno dosegli cerkev svete Ane na višini 407 metrov. To je srednjeveška stavba, ki je bila barokizirana v 17. stoletju, stoji pa na mestu prazgodovinskega gradišča Vrhpeč iz 8. do 5. stoletja pred našim štetjem. Lepo je obnovljena, nekaj posebnega so lesena vrata z rezbarijami. Dvojčkova pot nas je pripeljala v dolino, preko železnice Trebnje - Novo mesto, po gozdu in polju do Dolenjih Ponikev. Travniki so živopisani od cvetja, zlasti je veliko rmana.

Naše pohajkovanje smo zaključili s pravo pojedino pri Hermini v Boštanju. Saj si lahko predstavljate, zakaj. Da smo ji lahko voščili ob rojstnem dnevu in si zaželeli še veliko skupaj preživetih dni.

Ni komentarjev: