3. 9. 09

Pod Krnom - 1. do 3. 9. 2009



Že pot proti cilju je nekaj posebnega: lep dan, prvo uživanje že pri Zelencih pred Ratečami, potem skozi Trbiž in postanek ob Rabeljskem jezeru. Proti Predelu vodi cesta krepko navkreber, potem pa seveda navzdol proti Logu pod Mangrtom. Novi most je že prevozen, na cesti pa delavci še nekaj brkljajo. Že je tu utrdba Kluže, potem pa zavijemo proti Lepeni in čisto na koncu doline parkiramo jeklenega konjička. Naprej pa peš: mulatera zavija sem in tja, da se ti od višine ne zvrti, drevje pa nudi prijetno senco. Kljub temu pade kakšna kaplja s čela. Po slabih dveh urah se pot več ali manj zravna in nas mimo planine Duplje, kjer je še vedno nekaj krav, prašičkov in kur, pripelje do Krnskega jezera. Nad njim nas v navidez nedostopni strmini med macesni in jerebikami čaka gostoljubna koča Murka. Za njo planjava zrelih borovnic, vmes se baha visoka trava, veliko je tudi gorskega cvetja. Veter šumi v krošnjah, tu in tam se zasliši svarilni žvižg svizca, ki se boji za svojo družino, drugače pa mir, tišina... In zvečer zasijejo stene Lemeža v luninem siju.
Sredino jutro je olepšano s svežo roso, Velika Baba se ogleduje v jezeru, na nasprotni strani - daleč nad njim, pa kraljuje mogočni Krn. Pri odkrivanju lepot okolice naletimo na zelo veliko modre ozkolistne preobjede, vmes se košatijo volnatoglavi osati, najdemo tudi rumene cvetove gorskega maka, pa klinčke in cvetoče grme rododendrona. Na odmaknjenih mestih ne manjkajo niti planike, po pobočju zadiši po ciklamah... K jezeru prihajajo obiskovalci, si ogledujejo drobne ribice in jih dražijo s koščki kruha. Nekateri se napotijo naprej proti Krnu, vsaj dve uri in pol hoje jih še čaka, drugi se vrnejo h koči pri Krnskem jezeru ali v dolino. Elčko in Vinka čaka delo pri Murki, malo tudi jaz pomagam; sicer pa tu uživamo do četrtkovega jutra.
Ponoči dež poropota po strehi, vendar ni hudega: zjutraj so sicer visoki vrhovi oviti v oblake, po nekaterih dolinah se vlačijo megle, včasih malo posije sonce; skratka: suhi pridemo spet v Lepeno in preko Vršiča domov.


Ribice v Krnskem jezeru se borijo za kos kruha.

Ni komentarjev: