22. 4. 10

Očistimo Slovenijo - 17. 4. 2010

Planinci in planinke že dolga leta skrbimo za čisto okolje in imamo vsako leto akcije čiščenja. Skupni slovenski akciji smo se člani in članice Planinskega društva Lisca Sevnica pridružili tako, da smo čistili vse markirane poti v občini, posebno skrb pa smo posvetili tudi Lisci.
Zbor naše skupine, ki je zadolžena za odsek od Boštanja do Vitovca, je pri Hermini, kjer se okrepimo s kuhanim vinom, kavo in višnjevim zavitkom. Na začetku poti se moramo prav potruditi, da najdemo kakšen odpadek. Ko se povzpnemo iz doline Grahovice skozi gozd, na njegovem robu najdemo cel kup plastičnih vreč od umetnega gnojila in dve gumi. Vreče se hitro polnijo, pri Anici in Ladu pa nas čaka prava sprostitev za oči: polje belih narcis, za želodčke pa je tu zeliščni liker, kava, kivi, pecivo... Kar težko se odpravimo naprej. Na Okiču so domačini že končali z akcijo in nas pogostijo z vinom. Brezovica je kraj za malico in potem proti Vitovcu spet ugotavljamo, da domačini dobro skrbijo za čisto okolje. Odpirajo se nam čudoviti razgledi in odločimo se, da se vračamo preko Apnenika. Še na treh mestih nas vabijo na pijačo, zato ni čudno, da se domov vrnemo šele proti večeru.
Bil je to lep dan prijetnega druženja z ljudmi v skupni akciji. Meni pa se vse bolj porajajo vprašanja, zakaj naj bi čistili tisti, ki ne smetimo; ali smo res vsi odgovorni za divja odlagališča, kot so to izjavljali nekateri. Predvsem bi morali še bolj poudarjati, kje so mesta za zbiranje odpadkov, in ne nazadnje, kakšne so kazni za odlaganje odpadkov kjerkoli. Ne verjamem, da ni mogoče izslediti vsaj nekaterih krivcev. In še: namesto, da se hvalimo s količino pobranih smeti, bi bili lahko ponosni takrat, ko bi bile vreče prazne ali vsaj manj polne.

Ni komentarjev: