2. 7. 10

Na Peci - 28. 6. 2010

Za Krkino pot nam manjka še samo žig s Pece, torej je današnji cilj  jasen. Celje, Velenje, Šoštanj, Sleme, Črna na Koroškem - pa si zaslužimo kavico. Po gozdnih cestah se povzpnemo tako visoko, da je do Doma na Peci (1665 m) samo še 45 minut. Lepa gozdna pot, ob njej veliko cvetja, med drevjem pa se že odpirajo pogledi v dolino. V domu nas pozdravita dve prijazni gostiteljici, ki servirata čaj v privlačnih velikih skodelicah. 
Ampak do vrha je še uro in pol hoda, zato se kar hitro odpravimo naprej. Pot se zdaj zoži in postavi bolj pokonci, a hitro zravna v kratek preval s čudovitim razgledom na Raduho in Kamniške Alpe. Potem pa je treba spet navkreber. Na levo se odcepi zahtevna plezalna pot, mi pa napredujemo po običajni planinski. Ob njej je nekdo prijazno postavil dve klopci za tiste, ki bi opešali. Na desni se pogled ustavlja na Uršlji gori, doline so kot pisana preproga iz pisanih zaplat, odpira se tudi že avstrijska stran. Spet se svet malo zravna in vrh je pred nami. Več poti vodi nanj, jaz jo uberem po skrajno desni, ki je speljana večinoma po Avstriji in zelo razgledna. Sicer pa prestopimo ali obhodimo nešteto mejnih kamnov. Vrh odpira poglede daleč naokrog, saj je na višini 2125 metrov, na njem in pod njim pa so pravi vrtovi cvetja: dve vrsti encijana, spominčice, murke...


Pri malici nam malo pomagajo tudi kavke in kar ne moremo se posloviti od tega krasnega prostora. 
Na poti navzdol si vzamem več časa za fotografiranje in občudovanje cvetja in razgledov. V domu nas premami vonj okusne hrane, sploh nekaj posebnega so štruklji s suhimi hruškami - "kvočevi nudlni". Seveda je treba obiskati kralja Matjaža, ki še vedno spi v votlini kakšnih deset minut hoda daleč od doma. Bronasti kip akademskega kiparja Marjana Keršiča - Belača se od zadnjega obiska ni nič spremenil, brada še ni zrasla, da bi se devetkrat ovila okrog mize. Vračamo se po isti poti, pa malo drugi gozdni cesti ter občudujemo mogočne koroške kmetije. Lep dan za zaključek spomladanske sezone ponedeljkove skupine! 
Video: 

Ni komentarjev: