14. 2. 24

Na lepše z Jelko: Pust na Ptuju - 10. 2. 2024

Na vlak ob 8.37 nas na Železniški postaji Sevnica čaka enajst, ki smo željni Ptuja in pusta. Hitro smo na Pragerskem, komaj malo poklepetamo o tem najstarejšem slovenskem mestu in njegovih znamenitostih (podrobnosti pod videom). V sosednjem kupeju že vlada pustno razpoloženje: maskirana skupina mamic in otroci iz Zagreba. Kljub manjši zamudi nas na Pragerskem počaka regionalni vlak proti Murski Soboti in mimogrede je čas, da izstopimo na Železniški postaji Ptuj

Foto: Vinko Šeško.
Tu nas pričakata maskirana Jelka in Drago v "civilu".


Spodnjo sliko je posnel Vinko Šeško.
Sprehodimo se do Mestnega trga pred Mestno hišo, se okrepčamo s kavo s stojnice in počakamo na Sobotni pustni korzo: mimohod različnih skupin iz zgodovine Ptuja s komentarjem. Te napravijo krožni obhod in bolje jih vidimo ob povratku. 


Najbolj mi je ostala v spominu rimska legija z udarnim nastopom in vzkliki v latinščini, od česar prepoznam samo pozdrav "Ave".

Med sprehodom po ulicah starega dela mesta spet srečam prijateljico s Facebook-a Marijano


ki me tudi fotografira. 


Sicer pa srečujemo najrazličnejše maske, mogoče sta najbolj posrečeni dve žirafi.

Jelka nam spregovori o različnih prireditvah na Ptuju skozi celo leto, 


popelje nas v značilni MusiKafe, kjer je še posebno živahno v Dnevih poezije in vina. Trg pred lokalom pa skriva pod zemljo že veliko zgodovine.


Vrnemo se na Slovenski trg, kjer se posvetimo kurentom ali korantom (če so z vasi).

Vir fotografije: https://www.ptuj.si/objava/784302.


Še več o njih izvemo v Kurentovi hiši na Murkovi ulici v odlični predstavitvi: projekcija, lutke različnih kurentov, informativne interaktivne table, doživeta razlaga vodičke ... 


Pri kurentu se tudi slikamo za spomin. Za obisk se je treba prijaviti, vstopnina za upokojene je šest evrov, skupine pa imajo še posebni popust.

Naši želodci se že malo oglašajo in napotimo se po brvi preko Drave


se najprej fotografiramo, potem pa poskušamo dobiti kaj za pod zob v lokalu Pri Tonetu. Vse je polno, tudi v neštetih lokalih, ki jih še pokličemo. Ko že skoraj obupamo, se nas usmilijo v Pivnici Zlatorog


kjer nas razveselijo s slastnimi picami Zlatorog, ki jih je treba zaliti s pivom.

Zdaj se nam pa že mudi na avtobus proti Mariboru ob 16.05. Med vožnjo spoznavamo naselja in smo veseli, da smo pod streho: začne deževati, k sreči je vse do sedaj vreme zdržalo.

V Mariboru smo malo pred peto in sedemo na vlak ob 17.20, v Zidanem Mostu prestopimo in malo pred pol osmo smo v Sevnici.

Zanimiv dan v prijetni družbi!

Video:





PTUJ

Ptuj (staro poimenovanje Optuj, latinsko Poetovio, nemško: Pettau) je mesto z okoli 18.000 prebivalci (medtem ko jih ima mestna občina oziroma vse četrtne skupnosti Ptuja skupaj skoraj 24.000) in sedež mestne občine Ptuj ter upravne enote, prometno, oskrbovalno, gospodarsko, zaposlitveno, izobraževalno in kulturno središče Spodnjega Podravja oziroma Dravskega in Ptujskega polja, Haloz ter južnega dela Slovenskih goric.

V mestu ima poleg drugih ustanov regionalnega pomena (Pokrajinski muzej, Bolnišnica Jožeta Potrča itd.), sedež Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Bistra Ptuj, ki je vodilna razvojna institucija in vmesnik med javnim in zasebnim sektorjem, Regijsko višješolsko in visokošolsko središče (REVIVIS) Ptuj itd.

Mesto ima status najstarejšega mesta v Sloveniji, za kar obstajajo mnogi zgodovinski pisni in ostali viri, ki jih je potrebno povezovati v smiselno celoto, da se posamezno naselbino opredeli kot mestno središče. Res je, da so na slovenskem ozemlju mnoge naselbine nastale pred Ptujem, sosledje zgodovinskih dogodkov in številni zgodovinski viri pa pričajo, da si naziv najstarejšega celinskega mesta zasluži ravno Ptuj.

Območje Ptuja je bilo poseljeno že v pozni kameni dobi – 1800 pred našim štetjem (pozni neolitik). To potrjujejo glinene posode in kamnite sekire, najdene na Grajskem griču in na območju današnje ptujske gimnazije. V pozni železni dobi so območje naselili Kelti, kar potrjujejo najdbe z Grajskega griča

Okoli leta 15. pr.n.št. je stara keltska naselbina prešla pod rimsko oblast in je bila vključena v vojaško pokrajino Ilirik, še pred tem pa je Petoviona v sklopu kraljestva Norik, v letih 6 - 9 pa je bila del Panonije. Rimljani so okrog leta 15 n. št. na desnem bregu Drave postavili vojaški tabor, od koder se je naselbina postopno razširila tudi na levi breg, kjer so nastale obrtniške četrti (ostanki rimske peči) in premožnejše četrti z vilami (Vičava, Bratje Reš). Leto 69 se šteje kot prva pisna omemba mesta Ptuj v zgodovinskih virih, ko Tacit piše o posvetu panonskih vojaških poveljnikov v taboru XIII. rimske legije Gemine.

Zaradi svoje lege na obrobju imperija sta na Ptuju trikrat imeli sedež tudi VIII. legija Augusta in XIII. legija Gemina. V času Pax Romana je rimska legija štela 5.120 legionarjev in jo je običajno podpiralo enako število vojakov pomožnih enot. Bolj prestižne legije in tiste, nameščene na meji imperija ali v nemirnih pokrajinah, so težile imeti več pomožnih enot. Tako so bile nekatere legije na trenutke okrepljene s 15.000-16.000 vojaki. Od tod tudi sklepajo, da bi lahko Poetovio imel, v svojem največjem obsegu, ko sta v njem imeli sedež obe legiji hkrati, tudi nad 100.000 ljudi.

Okoli leta 103 mesto dobi civilno upravo in status kolonije z imenom Colonia Ulpia Traiana Poetovio po cesarju Trajanu. V letih 117 _ 138, to je v času cesarja Hadrijana, je bil zgrajen kamnit most preko Drave. V 2. stoletju je bil v spomin na župana Marka Valerija postavljen Orfejev spomenik. Sredi drugega stoletja postavijo I. mitrej.

Poetovio je postal v 3. stoletju najpomembnejše in največje rimsko mesto na Slovenskem. Mesto je tedaj imelo 10.000 prebivalcev, z okolico pa 30.000 in je bilo celo večje od Londona s 15.000 (Londinium) in Dunaja s 15-20.000 (Vindobona) prebivalci. V tem času postane Petoviona sedež škofije. 2. novembra 303 umre ptujski škof Viktorin (sv. Viktorin Ptujski). Viktorin Ptujski je bil prvi komentator Svetega pisma, ki naj bi bil po mnenju sv. Hieronima v času preganjanja cesarja Dioklecijana v Ptuju mučen ter tukaj tudi umrl.

Leta 379 je ptujski škof Julius Valens Ptuj predal Gotom. 449 se je poslanec Romul mudil na Atilovem dvoru. V pismu omenja Tatulovega sina Oresta (Atilovega tajnega pisarja), ki se je poročil z Romulovo hčerjo, rojeno v Poetovioni in je bila mati zadnjega zahodnorimskega cesarja Romula Avgusta (476).

Okoli leta 452 Huni, na poti proti Italiji, opustošijo Poetovio. Leta 473 Vzhodni Goti zapuste Ptuj, leta 476 propade Zahodno rimsko cesarstvo.

Od leta 568 do 590 se na tem območju naseljujejo Slovani. Leta 795 pride Ptuj pod frankovsko oblast. Leta 811 je Drava določena za mejo med salzburško nadškofijo in oglejskim patriarhatom. Med letoma 840 in 874 postane Ptuj posest panonskih knezov Pribine in Koclja. Kocelj začne v mestu graditi cerkev na mestu današnje cerkve sv. Jurija, ki je bila posvečena leta 874. Tako postane Ptuj sedež pražupnije in mesto rednih sejmov. Mesto ostane v rokah Ogrov do leta 970. Od leta 977 si je Ptuj lastila salzburška nadškofija.

V zgodnjem srednjem veku je na južnem pobočju verjetno stala slovanska naselbina. Po pisnih virih naj bi v 9. stoletju na območju proštijske cerkve in južno od Prešernove ulice stali dve cerkvi. Leta 1132 pisni viri omenjajo Friderika, gospoda Ptujskega, ki kot salzburški ministerial postane lastnik velikih posesti na Štajerskem. Leta 1147 salzburški nadškof Konrad I. (1106-1147) na novo pozida grad na Grajskem griču, na temeljih starega propadlega. V 13. stoletju ima mesto že vse pomembne zgradbe: poleg gradu še dominikanski samostan (1230) in Zgornji dvor (Mali grad), Spodnji dvor in v drugi polovici stoletja še minoritski samostan ter župnijsko cerkev sv. Jurija. Okoli leta 1250 Ptuj pridobi status mesta in se obda z obzidjem. Iz leta 1273 obstaja najstarejši mestni pečat s podobo sv. Jurija na konju in napisom "+ SIGILLVM * CI * UITATIS * DE * BETOVIA". Mimo Ptuja je potekal tudi zgodovinsko pomemben prehod čez Dravo, kjer je potekala trgovska pot med Baltskim in Jadranskim morjem imenovana Jantarska pot.

Med letoma 1286 in 1494 živi na Ptuju močna judovska skupnost. Imeli so svojo ulico, sinagogo, pokopališče, šolo in svojega sodnika. Leta 1496 jih za vedno iz Ptuja izžene cesar Maksimiljan I. Leta 1315 je bil ustanovljen prvi mestni špital za oskrbovanje siromašnih meščanov. Katastrofalna povodenj leta 1349 podre kamniti most, novega lesenega postavijo dolvodno proti središču mesta. Leta 1376 salzburški nadškof Pilgrim Pucheim Ptuju potrdi mestne pravice in statut, ki tako velja za najstarejši tovrstni pravni dokument na Slovenskem. Leta 1479 Ptuj ponovno pade v roke Ogrom. Leta 1511 cesar Maksimiljan I. proda Ptuj salzburškemu nadškofu in ta ponovno potrdi mestni statut.

22. septembra 1532 pride mimo Ptuja vojska Sulejmana I. Veličastnega, ki pa mesta ne napade, ropa le po okolici. Po koncu turške nevarnosti se mesto prične ponovno razvijati in obnavljati. Leta 1551 dobi mesto mestni grb: rdeč Jurijev križ na sredini srebrnega grbovnega polja. Na dan sv. Jurija leta 1555 cesar Ferdinand I. mesto Ptuj odkupi od salzburške nadškofije in tako za dolga stoletja postane cesarsko-kraljevo deželno-knežje mesto.

Mesto je v 14. stol. dobilo zaključeno obzidje z obrambnimi stolpi, ki so ga v 16. stoletju posodobili zaradi turške nevarnosti italijanski gradbeniki. Od številnih stolpov je ohranjen le še Dravski stolp. V stolpu je Miheličeva galerija.

Grof Walter Leslie dobi leta 1656 v posest Gornji Ptuj in Ptujski grad in ga ima v lasti do leta 1802. Mesto je doživelo kugo in več požarov. Leta 1744 postavijo spomenik sv. Florijanu. Ob jožefinskih reformah sta ukinjena oba samostana in nekaj cerkva. Ustanovljeno je bilo ptujsko gledališče.

Leta 1805 v mesto pridejo Francozi. Leta 1830 je Simon Povoden, histograf in kurat, vzidal v Mestni stolp nekaj rimskih reliefov in tako nastane prvi muzej na prostem. Ob izgradnji železniške proge, ki je Ptuj dosegla leta 1859-60, je bil preko Drave zgrajen tudi železniški most, ki je bil med 2. svetovno vojno porušen in po njej ponovno zgrajen.

25. februarja 1873, na pustni torek, je bil prvič izveden sprehod pustnih mask po mestnih ulicah. Leta 1886 je bilo ustanovljeno Olepševalno in tujsko-prometno društvo Ptuj, predhodnik današnjega Turističnega društva. Leta 1893 je bilo ustanovljeno Muzejsko društvo Ptuj. 1898 dobi Ptuj plinarno in plinsko razsvetljavo. Leta 1907 je bila po načrtu arhitekta Maksa Ferstla zgrajena mestna hiša. Leta 1925 Ptuj dobi elektriko.

Med 2. svetovno vojno so Ptuj okupirali Nemci in bil sedež okupacijskega okrožja. Mesto je bilo osvobojeno 8. maja 1945. Leta 1959 je bil namesto lesenega zgrajen nov železobetonski most čez reko Dravo, leta 1997 brv za pešce in kolesarje na lokaciji prvotnega lesenega mostu, leta 2007 pa še Puhov most na novi obvozni cesti. Leta 1969 so odkrili v okolici Ptuja termalno vodo, ki je podlaga za razvoj termalnega kopališča. Deset let kasneje je bil zgrajen srednješolski center.

Ptuj je tudi pomembno prometno vozlišče. Tukaj se križajo avtocesta iz Maribora proti Gruškovju in Zagrebu (Hrvaška) in glavna cesta iz smeri Slovenske Bistrice proti Ormožu, Središču ob Dravi in na Hrvaško, kot tudi več regionalnih cest. Skozi mesto vodi železnica iz Pragerskega v Ormož in naprej v Mursko Soboto in Madžarsko ter na Hrvaško. V bližini mesta je zajezena Drava za hidrocentralo Formin. Ptujsko jezero je največje umetno stalno jezero v Sloveniji. Športno letališče Ptuj v Moškancih je oddaljeno 7 km.

Dogodki: Na Ptuju se vsako leto odvija kurentovanje, kjer tekmujejo pustne maske iz različnih krajev, med njimi domača pustna maska kurent, ki je svetovno znana posebnost.

Mednarodni filmski festival Primus, Festival komorne glasbe Musica Poetovionis, Art Ptuj Arsana - glasbeni festival, Mednarodni festival sodobne likovne umetnosti, Ptujska noč, Rimske igre, Jurjev sejem - 23. april, Ožbaltov sejem - 6. avgust, Katarinin sejem - 25. november.

Znamenitosti:

Grad Ptuj: 10.00 – 16.00, vstopnina za upokojence: 7 evrov, zidana stavba že pred 12. stoletjem.

Slovenski trg: arhitektura italijanskih mojstrov iz 15. stoletja s kasnejšimi baročnimi dozidavami.  16. stoletje: Rotovž, Sv. Florijan pred mestno hišo, Ljutomerska hiša. Vina Kobal: Prešernova 4, v najstarejši romanski hiši, enolog Bojan Kobal iz Trnovca, posestvo v Halozah, nekoč v last grofov Ulm.

Mestni stolp: Pozidan je bil že v času gotike, posebej pa ga omenja mestni statut iz leta 1376. Leta 1556 je ptujska mestna oblast naročila italijanskemu gradbeniku Antoniu de Pivo, naj na mestu starega stolpa postavi novega. Prvotno se je stolp dvigal v višini pet etaž in je bil prekrit z dvokapno streho, po požaru leta 1705 pa so se meščani zaradi varnosti odločili, da ga znižajo za eno nadstropje in takrat je stolp dobil čebulasto streho. Ob pozornem pogledu boste lahko opazili, da ima stolp uro le na treh straneh in da je stran obrnjena proti gradu brez nje. V zvezi s tem obstaja nadvse zanimiva zgodba, da takratni grajski plemič grof Leslie ni želel prispevati denarja za uro, mestne oblasti pa so ga tako “kaznovale” in je na njegovi strani niso postavili. Stolp je zgrajen iz opeke, nadstropja pa so med seboj razdeljena s kamnitimi venci. Iz kamna so tudi nosilne lizene (navpični, pilastru podobni zidni pasovi, ki imajo delilno in podporno vlogo) in polkrožne odprtine, ki se povečujejo iz nadstropja v nadstropje. Do leta 1705 je bila v pritličju stolpa kapela Janeza Krstnika, v zahodno steno stolpa pa so vzidane tri parlerjanske maske iz začetka 15. stoletja in relief Križanja iz 14. stoletja. Mestni stolp je postal posebej znamenit leta 1830, ko je takrat ptujski zgodovinar in kurat Simon Povoden (1753 – 1841) v njegovo vznožje vzidal rimske spomenike, ki jih je našel na območju antične Poetovione. S tem je mestni stolp postal prvi muzej na prostem (lapidarij) na Slovenskem in nosi njegovo ime (Povodnov muzej).

Orfejev spomenik - veličasten marmorni nagrobnik iz 2. stoletja stoji pred Mestnim stolpom. Skoraj 5 metrov visok in 1,82 metra širok spomenik, ki so ga postavili v spomin na mestnega župana Marka Avrelija Vera, je največji, kar jih je bilo odkritih v rimski provinci Zgornji Panoniji. Kamnoseki so v nagrobnik vklesali prizore mita o Orfeju, zato se ga je prijelo ime Orfejev spomenik. Največji grški mitični pevec Orfej se je poročil z lepo Evridiko, ki jo je imel zelo rad. Nekoč jo je pičila kača in Evridika je umrla. Orfej pa njene smrti ni prenesel in je sklenil, da gre ponjo k Hadu, ki je z ženo Perzefono vladal podzemlju. Ganil ju je s svojo glasbo, tako da sta mu Evridiko vrnila pod pogojem, da je na poti iz podzemlja ne bo pogledal. Ko je Orfej že ugledal sončno svetlobo, Evridika, ki je stopala za njim, pa še ni izstopila iz podzemlja, se je spozabil, se obrnil proti njej in jo izgubil za vedno. Pevec je zaman poskušal spet prečkati reko v podzemlje in tako sedem dni presedel pri stigijskem bregu. Nato se je umaknil v planine Balkana, kjer je igral le še žalostne pesmi. V srednjem veku je nagrobnik služil kot sramotilni kamen (pranger), na spodnji del pa so zabili železne obroče za vklenjene zločince, s katerima pa so poškodovali napis.

Nedaleč stran od rimljanskega nagrobnika in tik za mestnim stolpom je bila zgrajena lepa proštijska cerkev sv. Jurija na Ptuju, ki spada med najzanimivejše kulturne spomenike v Sloveniji. Ob njej je že v 1. stoletju vodila rimska lokalna cesta v dolino Grajene in dalje na vzhod. V neposredni bližini cerkve so arheologi leta 1937 odkrili ostanke starokrščanske bazilike iz 4. stoletja, kar dokazuje primestni značaj prej omenjene ceste in namembnost sedanjega cerkvenega prostora v pozni antiki. Dokazana zgodovina gradnje sedanje proštijske cerkve sega v 12. stoletje oziroma v čas vladavine pomembnega salzburškega nadškofa Konrada I. (1106-1147), ki je v razvijajoči sejemski naselbini po zgraditvi novega gradu, okoli leta 1125 postavil tudi novo cerkev. Ta je skozi stoletja bila deležna mnogih pozidav in dograjevanj.

Vinska klet Ptuj (Vinarski trg 1): vino gojili že Kelti, Iliri, Rimljani … Vina Pullus (poganjek, mladika).

Minoritski samostan (Minoritski trg 1) na Ptuju je ena od najpomembnejših stavb starega mestnega jedra, ki na Minoritskem trgu proti zahodu zapira stari del mesta. Spodnji del trga zapira monolitno belo samostansko zidovje, na katero je z leve naslonjena prekrasna baročna cerkev sv. Petra in Pavla. V njenem pročelju nad vhodom, okrašenim s štirimi visokimi stebri v nišah na levi in desni strani stojita cerkvena zavetnika sv. Peter in Pavel. Začetki samostana, ki je najstarejši samostan Frančiškovih manjših bratov na slovenskih tleh po zgodovinskih virih segajo v leto 1239, ko bi ga naj ustanovili gospodje Ptujski. Takrat se je vanj naselil red manjših bratov konventualcev sv. Frančiška, navadno imenovan minoritski red. To dokazujejo tudi najdbe iz leta 1931, ko so prenavljali notranjost cerkve in so v ladji za stranskima oltarjema našli slabo ohranjeno fresko sv. Frančiška Asiškega iz druge polovice 13. stoletja. Iz tega časa je tudi kip gotske Marije, ki so ga imenovali »Ptujska minoritska Madona«. Izrednega nacionalnega pomena je zagotovo tudi samostanska biblioteka, ki ima svoj prostor v jugozahodnem vogalu v II. nadstropju samostana. Nastanek knjižnice glede na knjižni fond sega v začetek 16. stoletja. V vogalno štukaturo so jo prenesli 1925. leta. Samostanska knjižnica hrani skoraj 5.000 knjig, večina iz 17. in 18. stoletja. Najdragocenejše delo je vsekakor Trubarjev Novi testament iz 1557, 1560 in 1561 leta. Zadnji privezek Pavlove poslanice Korinčanom in Galačanom je bil do pred nekaj leti, ko so v Jeruzalemu odkrili zadnji del iz 1577. leta, najpopolnejši znan primerek, po samem obsegu pa je to še danes. Razstava kruha.

Dominikanski samostan (Muzejski trg 1): Zgrajen 1230. Po razpustitvi vojašnica, nekaj časa muzej. 10.00 – 16.00. Vstopnina: 2 evra za upokojence. Križni hodnik, dvorane. Prireditve.

Mitreji: Med pomembnimi verstvi se je v antični Poetovioni razvil mitraizem, s tem pa je Petoviona postala eno od njegovih večjih središč v rimskem cesarstvu. Mitraizem je mistična vera, ki ima korenine v daljni Sumeriji, temeljila pa je na cikličnem menjavanju življenja in smrti, na boju med dobrim in zlom ter na moči odrešenjske daritve. Ob podpori posameznih cesarjev so ga z bližnjega vzhoda po rimski državi razširili trgovci, vojaki in uradniki. Na Zgornjem Bregu je bilo v gosto pozidanega predela takratnega rimskega mesta, ki se je raztezal med Studenčnico in Mariborsko cesto vse do Spodnje Hajdine, postavljeno največje Mitrovo svetišče (III. mitrej).

Pomembni domačini

Ivan Potrč, slovenski pisatelj, po katerem je poimenovana ptujska mestna knjižnica

Benka Pulko, slovenska popotnica z motorjem, pisateljica, fotografinja, humanitarka, rekorderka v Guinnessovi knjigi rekordov

Dejan Zavec, boksar in prvak v srednji kategoriji

Zvezdana Mlakar, gledališka in TV igralka

Oliver Mlakar, avtor in voditelj RTV kvizov in kuharskih oddaj v Sloveniji in na Hrvaškem

Igor Samobor, gledališki in TV igralec

Zlatko Šugman, slovenski gledališki in filmski igralec

Ptujsko jezero – največje slovensko umetno jezero

Vzhodno od mesta Ptuj, velikost: 364 ha, globina: 12 m, dolžina: 7,3 km, širina: v najširšem delu 1,2 km. Markovski jez. Domačini mu pravijo tudi Ptujsko morje, znano pa je po bogati zbirki tam živečih ptic, gnezdi jih okrog 230 vrst, tudi navadna čigra in rečni galeb. Na jezeru je omogočeno veslanje, plavanje, surfanje, ribolov, jadranje, vožnja s skuterji, vožnja z motornimi čolni in vejkanje. Okoli jezera je urejena 13 kilometrov dolga pot, primerna za sprehajanje, tek ali kolesarjenje.

Terme Ptuj (prvotno: Ptujske toplice) je termalno-rekreacijski kompleks v občini Ptuj na desnem bregu reke Drave, ki so ga odprli leta 1975. Leže streljaj stran od starega mestnega jedra Ptuj z prečudovitim pogledom na Ptujski grad. Na lokaciji, na kateri so danes terme, je nekoč ležalo prazgodovinsko naselje Poetovia, od katerega ni ostalo nič. Danes vseh 14 bazenov obsega skupaj 4200 m² vodnih površin. Trenutni lastnik termalnega kompleksa je veriga Sava Hotels & Resorts.

Zunaj je na voljo 7 bazenov z termalno vodo v skupni površini 3.500 m² in največji sistem toboganov v Sloveniji, notranji kompleks obsega 7 bazenov z termalno vodo in sladko v skupni površini 700 m². Hotel, avtokamp, glamping, mobilne hiške, bungalovi, apartmaji.

Za zdravljenje se uporabljajo kopeli z zdravilno vodo, fizikalna terapija, trakcija, masaža, akupunktura, razni preventivni in rekreativni programi, ki ga izvaja strokovno zdravstveno osebje. Termalna voda je posebno koristna pri zdravljenju in rehabilitaciji revmatskih in degerativnih obolenj, poškodb lokomotornega sistema, nevroloških ter menedžerskih bolezni in za rekreativne namene. Voda iz term ni primerna za bolnike s težjimi srčnimi obolenji.

Ni komentarjev: