29. 2. 24

Svetina in Celjska koča - 28. 2. 2024

15 nas je od Spoznavanja vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica na vlaku ob 8.37 za Celje, 


tam pa se nam pridruži še ena popotnica. 


Pozdravimo Almo Karlin, potem pa pohitimo z nabavo kave in kakšnega priboljška, nato pa na Avtobusno postajo Celje, da ujamemo avtobus za Svetino ob desetih.

Z zanimanjem spremljamo kraje ob poti: Teharje, Štore, posebno nam je všeč Kompole, potem pa se dvignemo do slikovitega Šentjanža z ruševinami gradu in veliko cerkvijo. Lepo postrani se polagoma dvignemo do Svetine na višini 683 metrov. Že dvakrat je bila po oceni Turistične zveze Slovenije najlepša hribovska vas v Sloveniji s pečatom gostoljubnosti. 


Napotimo se proti Cerkvi Marije Snežne in prijazni domačin nam pove, da lahko dobimo ključ od nje v hiši pod Cerkvijo Svetega Križa. Tam najdem sopotnico z avtobusa, ki je prišla na obisk iz Celja na nekdanji dom. 




Prijazno nam odklene obe cerkvi in pove veliko zanimivega o njih: maša je tu vsak teden, mašuje pa 90 let stari duhovnik iz Črešnjic. Posebno slovesno je tu prvo nedeljo v avgustu, ko obhajajo praznik Marije Snežne: 



njen kip z Jezusom (oba sta oblečena v rahlo belo tkanino) nosijo v procesiji. 



Cerkev Svetega Križa je lepo obnovljena, odkrit je le delček fresk, bogoslužje pa je tu pozimi, ker jo je mogoče ogrevati. Gospa Ivanka se spomni tudi Alme Karlin in njene prijateljice, kako nenavaden par sta bili. Žal ji je, da je v vasi tako malo otrok, nimajo več šole, trgovine in gostilne. Ljudje delajo v Štorah ali Celju, hiše z majhnimi posestmi pa imajo tu.

Spustimo se proti pokopališču, ki je zelo lepo vzdrževano, 


in obudimo spomin na Almo Karlin ob grobu z belimi kamenčki. 



Ko se vračamo, se nam odpre lep pogled na vas in Dom na Svetini, nekdanji Dom Alme Karlin.

Občudujemo razgled proti vzhodu in zahodu, potem pa koračimo po cesti proti Celjski koči. Razveseli nas razcvetena drnulja, 


pogled nazaj na Svetino,


poljana kronic pod cesto, 


malo dlje pa zaslutimo cvetočo reso pod skalo Srebotnika. 


Na koncu nas pričaka presenečenje: Koča je 
proti pričakovanju odprta, strežejo tople in hladne napitke, za pod zob pa pice in nekaj porcij ciganskega golaža.

Foto: Irena Rugelj.
Irena se odloči, da se bo vrnila peš v Celje, samo eno uro porabi za pot. Ob njej pa obišče tudi Almino nekdanjo hiško in tako krasno dopolni naš program.


Počasi se odpravimo nazaj na Svetino, kjer skoraj popolnoma zapolnimo avtobus ob 13.59 za Celje. Gospa Ivanka nam je tudi na avtobusu prijetna sogovornica.

V Celju počakamo na mednarodni vlak iz Budimpešte ob 15.14, ki nima zamude; v Zidanem Mostu prestopimo na tistega iz Beljaka, ki nas v Sevnico pripelje z minimalno zamudo okrog četrte ure.

VSE SE JE IZTEKLO CELO BOLJE, KOT SMO NAČRTOVALI!

Video:





SVETINA

Svetina je vaško naselje in sedež krajevne skupnosti Svetina  v Občini Štore z okrog 100 prebivalci.

V vasi stoji božjepotna župnijska cerkev Marije Snežne s konca 15. stoletja (pred letom 1475), ki je reprezentančna taborska stavba z osmerokotnim zvonikom in obrambnim stolpom. Valvazor jo pripisuje Celjskim grofom, vse več dejstev pa kaže na to, da je Cerkev po vrnitvi iz turškega ujetništva dokončal in opremil kranjski deželni glavar in upravitelj celjske dediščine Andrej Hohenwarter. Na oboku prezbiterija so poznogotske freske, oprema pa je baročna iz 18. stoletja. Najdragocenejša v verskem in umetniškem smislu je plastika Marije Snežne. Na zunanjosti Cerkve zlahka opazimo obrambne elemente – strelne line. Tu je sedež župnije Marije Snežne v celjski škofiji.

V bližini Marijine cerkve stoji Kapela Svetega Križa iz 15. stoletja (pred letom 1480, kasneje večkrat predelana), v kateri so med nedavno obnovo prav tako odkrili freske, ki pa še niso bile strokovno raziskane. Kip Križanega je bil prvotno v Cerkvi Marije Snežne in je bil izdelan pred letom 1475. Naj bi bil delavnice mojstra Bolfganga in je eden redkih primerov srednjeveške plastike na slovenskem.

Na vaškem pokopališču sta pokopani Alma Karlin, svetovna popotnica in etnografinja, ter njena prijateljica Thea Schreiber Gammelin.

Vasica Svetina na 683 metrih nadmorske višine, ki že od 15. stoletja kraljuje na širokem sedlu med Ramanco in Velikim Vrhom nad Štorami, velja za najlepšo slovensko hribovsko vasico (že dvakrat izbrana). Prgišče hiš, nekaj toplarjev, mogočna romarska Cerkev Marije Snežne in manjša Cerkev svetega Križa ter neverjetni razgled na okoliške griče vse od Kuma do Boča.

Izvor imena sega v poganske čase. Ime izhaja iz staroslovanskega boga Svetovita, ki so ga naši predniki častili v tukajšnjih 'šentoščevih' gajih. Zato se glavni praznik na Svetini, ko obhajamo praznovanje v čast Mariji Snežni, še danes imenuje 'šentoščeva' nedelja. Praznujemo jo prvo nedeljo v avgustu. Svetina oziroma Svetje, kot vasi pravijo domačini, še danes velja za starodavno svetišče, ki je priljubljena tako med romarji kot planinci, kolesarji in pohodniki.

Svetino so od starodavnih poganskih prebivalcev "podedovali" celjski grofje, ki so imeli na Svetini svojo pristavo. Kot Swetein je omenjena leta 1403, prve pisne omembe kraja Suvetina segajo v leto 1480, ko Svetino prvič omenjajo celjski urbarji. Takrat so zgradili tudi romarsko cerkev Marije Snežne, ki obvladuje vas in okolico. Njena posebnost je poleg osemkotnega zvonika in obrambnega stolpa s strelnimi linami tudi neometana fasada cerkve. Poleg te veličastne poznogotske cerkve so postavili še eno manjšo – Cerkev svete Ane oziroma sv. Križa, kot se danes imenuje, ki naj bi bila namenjena delavcem pristave celjskih grofov v vasi.

Osrednjo zanimivost vasi predstavlja Marijina cerkev in okrog cerkve kroži nekaj legend.

-Ko je zidar vdelal zadnji kamen v cerkveni zid, je v daljavo zalučal kladivo in na kraj, kamor je priletelo, so postavili cerkev. To je bilo v Završah pri Grobelnem, kjer tako stoji cerkev svetega Vida.

-Druga legenda pa govori o skritem jezeru pod štorom pri izviru nekega studenca.

-Zidarjem so se prikazovale zlate ribice, ki jih imeli za zajtrk. Ko so zidarji nekoč delali na Marijin praznik, so se ribe poskrile v zemljo.

-Legenda o neposrečenem pleskarskem podvigu pa pravi, da se omet na cerkvi nikakor noče prijeti. Menda naj bi Marija zidarju celo zapovedala, da hoče imeti temno, nepobeljeno cerkev, ki je Turki ne bi mogli opaziti.

Pot 23000 korakov je krožna etnološko - naravoslovna učna pot. Speljana je okoli hribovske vasi Svetina. Ime je dobila po številu korakov, ki jih obiskovalec na tej poti naredi. Bila je narejena z namenom ozaveščanja ljudi o pomenu zgodovine in pomembnosti ohranjanja narave, predvsem za mlade generacije. Pot poteka po gozdnih poteh, travnikih in deloma tudi po cestah. Je lahka pohodniška pot, ki jo lahko ob zmerni hoji prehodimo v 4 urah. Na poti se seznanimo z zgodovino vasi Svetina ter njenimi etnološkimi posebnostmi. Prav tako ob poti najdemo preko 40 vrst dreves in grmovnic, med njimi tudi nekatere zavarovane, kot so: tisa, navadna bodika, navadni netresk, širokolistna lobodika, ... Pot je označena s smernimi tablami, znak poti pa je stopinja oziroma odtis bose noge, ki je bele barve.

ALMA KARLIN

Svetina je povsem očarala (moj najljubši kraj na svetu) tudi svetovno popotnico, raziskovalko in pisateljico Almo Karlin (1889–1950), ki je na vaškem pokopališču tudi pokopana. Neverjetno avanturistična in neustrašna intelektualka je v osmih letih videla ves svet in se v zadnjih letih svojega burnega življenja odločila ustaliti pod Celjskim gradom, od koder se je po drugi svetovni vojni s švedsko prijateljico angleškega rodu Theo Schreiber Gammelin preselila v Pečovnik. Tu je do smrti leta 1950 živela v majhni koči sredi gozda. Njena prijateljica – sicer sestrična angleške kraljice Elizabete II., nezakonska hči angleškega vojvode in italijanske plemkinje, ki je odraščala v Nemčiji – je tukaj živela do svoje smrti leta 1988. Obe sta pokopani na Svetini. Kočo v Pečovniku so pred kratkim popolnoma obnovili in opremili s fotografijami pustolovske Alme Karlin in njene duše dvojčice, ki je bila sicer slikarka in njena velika zaščitnica. Vsako leto oktobra Turistično društvo na Svetini organizira Almine dneve, ki so posvečeni potopisom, druženju in promociji Almine literature.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Alma_Maksimiljana_Karlin

https://onaplus.delo.si/partnerstvo/druzba/neverjetno-a-tragicno-zivljenje-alme-karlin-najvecje-svetovne-popotnice/

Alma Ida Wilibalda Maximiliana Karlin, svetovna popotnica slovenskega rodu, pisateljica, pesnica in zbirateljica, * 12. oktober 1889, Celje, +14. januar 1950, Pečovnik pri Celju.

Alma Ida Wilibalda Maximiliana Karlin se je rodila Slovencema, očetu Jakobu Karlinu, ki je bil major avstro-ogrske vojske, in materi Vilibaldi, učiteljici na celjski dekliški šoli. Med počitnicami je občutila nekaj v trebuhu, šla je k zdravniku in ga prosila, da bi to spravil ven in jo pozdravil do začetka šolskega leta. V šali je rekel, da bo ta samo prišlo ven – rodila se je Alma. Oče Jakob je umrl leta 1898 zaradi jetike, ko je imela osem let. Rodila se je z okvaro oči in ohromljeno levo polovico telesa. Mati jo je vodila na boleča razgibavanja, ki jih je potrpežljivo prestala samo, da bi lahko šla študirat v London. Kot večji del tedanjega celjskega meščanstva je tudi Alma govorila in pisala v nemškem jeziku, slovenskega jezika pa ni govorila najbolje in ga ni uporabljala veliko (le pogovorno). V družini so govorili nemško. Zgodaj je pokazala smisel za glasbo, risanje, še najbolj pa za učenje tujih jezikov.

Srednjo šolo je končala v Gradcu, od tam pa je leta 1909 odšla v London študirat jezike. Študirala je angleščino, francoščino, latinščino, italijanščino, norveščino, danščino, ruščino in španščino.

V začetku 1. svetovne vojne, leta 1914, se je morala umakniti na Švedsko in Norveško, ker je bila kot državljanka Avstro-Ogrske v Londonu nezaželena. Leta 1918 se je vrnila v Celje, kjer je ustanovila šolo za tuje jezike, dozorela pa je tudi odločitev za potovanje okoli sveta. Iz prihrankov si je kupila svoj prvi pisalni stroj, slovito eriko, ki jo je spremljala do konca življenja. Na pot se je pripravljala tako, da je vadila v slikanju in se dodatno učila zemljepisa, zgodovine, naravoslovja, botanike in zoologije.

24. novembra 1919 je že odšla na pot in bila zdoma vse do leta 1928. Po dolgem čakanju je dobila vizo za Japonsko. V tem času je prepotovala velik del sveta in med drugim obiskala Južno Ameriko in Severno Ameriko, Daljni vzhod, Tihomorske otoke, Avstralijo, Novo Zelandijo in Jugovzhodna Azija. O svojem potovanju in doživetjih (spolna nadlegovanja) je pisala v različnih časopisih in revijah, med drugim tudi v glasilu celjskih Nemcev Cillier Zeitung, v nemška časopisa Neue Illustrierte Zeitung in Der deutsche Bergknappe. Bila je dolgoletna zbirateljica. Večino predmetov, ki jih je nabrala na svojih potovanjih, je pošiljala domov (nekateri ohranjeni primerki z njenih potovanj so danes shranjeni v Pokrajinskem muzeju v Celju). Njena zadnja postaja na potovanju pa je bila Indija, od koder se je koncem leta 1927 vrnila v Celje. O potovanju je tudi predavala.

Njeno ime pomeni 'duša' in ga je dobila zaradi svoje drobne postave in krhkega izgleda. Visoka je bila le 1,50 cm in težka 40 kg, vedno pa elegantno oblečena. Ko so jo ujeli ljudožerci, so se posvetovali, kaj z njo. Na koncu so ugotovili, da so to same kosti in primerna za v kotel.

Po zasedbi Jugoslavije 1941 je bila aretirana in predvidena za izgon v Srbijo in naprej v taborišče Dachau, vendar so jo po posredovanju vplivnih nemških prijateljev izpustili. Kot znana nasprotnica nacizma se je v strahu pred gestapom avgusta 1944 odpravila v partizane. Upala je, da bo s pomočjo partizanov prišla do Angležev. Vendar ji z osvobojenega ozemlja v Beli krajini partija kljub bolezni ni dovolila k Angležem v Italijo, saj je bila hkrati antinacistka in antikomunistka. Partizani so jo spustili le v Dalmacijo, od koder se je po končani vojni vrnila v Celje.

Umrla je zaradi tuberkuloze in raka na dojki 14. januarja 1950 v zidanici v Pečovniku 44, kjer je zadnja leta v bornih razmerah preživela s prijateljico na duhovni ravni slikarko Theo Schreiber Gammelin (1906–1988). Na njeno željo jo je Thea pokopala na Svetini nad Štorami, tudi sama je pokopana tam. 20 let pred 2. svetovno vojno sta preživeli skupaj v Celju (bolj sami za sebe: Alma odrezava, Tea bolj komunikativna), potem še do leta 1950 na Pečovniku. Ves čas sta vzbujali pozornost zaradi svoje pojave in obnašanja.

V zadnjih letih je zanimanje za to svetovno popotnico in pisateljico vse večje.

Opus Alme Ide Wilibalde Maximiliane Karlin po do sedaj zbranih podatkih obsega štiriindvajset objavljenih knjig, več kot štirideset proznih del novel, črtic, člankov, pesmi (ohranjene so v rokopisu), notnih zapisov ter risb. Pisala je v nemščini, nekatere članke je pisala v angleščini za angleško govoreča področja. Najpomembnejša dela - potopise, romane, etnološka ter teozofska dela je izdala v prvem desetletju po vrnitvi s poti, od leta 1928 do leta 1938, 22 njenih knjig so med letoma 1921 in 1937 izdali pri različnih založbah v Nemčiji, Angliji, na Finskem in v Švici. Nekatere izmed teh dvaindvajsetih knjig so tudi ponatisnili (troje njenih najpomembnejših popotniških knjig je takrat doseglo naklado 80.000 izvodov) in jih prevedli v angleščino, francoščino in finščino. Ta dela so doživela velik odmev v Srednji Evropi, zelo obiskana pa so bila tudi njena številna javna predavanja. Nekatere njene knjige sta ilustrirala celjski slikar Avgust Friderik Seebacher in Thea Schreiber Gamelin.

O medvojnem času je Karlinova sproti delala zapiske, ki jih je zbrala v tri zaokrožena besedila: Der Transport, Der Kampf mit dem Ortsgruppenführer Ewald Wrentschur in Bei den Partisanen. Objavljena so bila leta 2007 samo v slovenskem prevodu pod naslovom Moji zgubljeni topoli.

Alma Ida Wilibalda Maximiliana Karlin je s svojim književnim delovanjem prevzela tudi švedsko pisateljico in nobelovo nagrajenko Selmo Lagerlöf.

Leta 2009 je nastal igrani dokumentarni film o njenem življenju z naslovom Alma M. Karlin: Samotno potovanje. Karlinovo je upodobila igralka Veronika Drolc, film pa je režirala Marta Frelih. Leta 2015 je Jakob Klemenčič po scenariju Marijana Pušavca narisal strip Alma M. Karlin: Svetovljanka iz province: Življenjepis v stripu.

Skozi življenje gre sam in zapuščen, kdor vedno misli samo nase; kdor pa se zna ljubeče prilagajati in vse stvari srečno zasukati, kdor vedno ve, kje je treba priskočiti na pomoč, in se razdaja drugim, temu je življenje cvetoča livada in še po smrti ostanejo za njim sledovi njegovih del. (Pod košatim očesom)

Romani: Malik (roman), 1932, Samotno potovanje, 1969, Roman o potopu celine, 1936, Moj mali Kitajec: roman iz Kitajske, 1921, Mistika Južnega morja, I. del Polinezija, II. del Melanezija-Mikronezija, 1931, Nabobova stranska žena, 1937

Novele: Mala Siamka, 1937, Najmlajši vnuk častitljivega I Čaa: novela iz Kitajske, 1948, O Joni San: Japonske novele, 2006

Zgodbe: Kupa pozabljenja: dve zgodbi, 1938, Zmaji in duhovi, 1996, Mala pomlad: tri zgodbe, 1937, Mesečeve solze: zgodba iz Peruja, 1935, Štiri dekleta v vetru usode: Zgodba z Južnega morja, 1936,1939, 1943, Svetlikanje v mraku, 1999

Potopisi: Doživeti svet, 2006

Dramska dela: Kringhausenčani: drama v treh dejanjih, 1918

Druga dela: Kot ujetnica pri lovcih na glavo na Novi Gvineji, 1960, Modri mesec, 1997, Smrtonosni trn, 2006, Angel na zemlji, 1998, Doživeti svet, 2006, Urok Južnega morja: tragedija neke žene (Im Banne der Sudsee) 1930 , prevod Celje, Mohorjeva družba, 1996 (COBISS), Into-Yo-Intec, 1934, Popotne skice, 1997, Pod košatim očesom, 1938, Moji zgubljeni topoli, 2007 (trpljenje v drugi svetovni vojni!)

Viri: spletne strani, informativne table, razlaga v Pokrajinskem muzeju Celje  

Ni komentarjev: