9. 2. 24

Celje - 30. 1. 2024

Pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica težko naberemo dovolj prijav za ekskurzijo z avtobusom, zato smo se tokrat na pot odpravili z vlakom. Mednarodni vlak Croatia ob 8.37 je na Železniško postajo Sevnica prispel brez zamude, bil pa je skoraj prazen in dovolj prostora je bilo za nas 20 potnikov in potnic. Med vožnjo se pogovorimo o programu in možnostih prehrane.



V Celje prispemo z nekaj minut zamude, posnamemo fotografijo, pozdravi nas Alma Karlin, potem pa pohitimo iskat kavo in kakšen priboljšek.

Deset minut pred deseto se zberemo na vogalu Hotela Evropa, pridruži se nam še pet takih, ki so se v Celje pripeljali z avtom.



V Fotoateljeju Pelikan plačamo vstopnino (dva evra in pol po osebi), vodička pa nam natančno predstavi mojstrovo življenje, delo in njegov pomen za Celje in širšo okolico. Atelje je mogoče tudi najeti za fotografiranje, imajo celo različne obleke za preoblačenje. Mi napravimo samo nekaj skupinskih posnetkov. Prostor za razstave je trenutno zaseden s pohištvom, ker v nadstropju urejajo, da bo Pelikanovo stanovanje tako, kot je bilo nekoč.



Sprehodimo se do stavbe Muzeja novejše zgodovine, kjer nam prijazni vodič pokomentira razstavo Živeti v Celju, ki je zanimivo prikazana s pomočjo dnevnika treh generacij in  predmetov, značilnih za določeno obdobje. Sami pa lahko pokukamo na razstavo Stran pa ne bomo metal - problemi odpadkov in možnost njihove ponovne uporabe. Otroški muzej pa trenutno prenavljajo.


Slabo uro imamo časa za kosilo in veliko se nas odloči za malico v Špageteriji in Pizzeriji Koper: juha, pol pečenice z zeljem in matevžem, zraven solata - vse za 6,40. Natakarji pa hitri in prijazni; prejšnja ekipa ni bila takšna.


Ob enih nas pričakujejo v Pokrajinskem muzeju Celje, kjer plačamo po pet evrov vstopnine po osebi, pa še trideset evrov za vodenje. Tokrat nas je 23. Vodička res odlično pozna življenje in delo Alme Karlin, tako izvemo veliko zanimivega. 


Pokaže nam tudi Celjski strop, sami pa se sprehodimo še po kulturno zgodovinski zbirki, razstavi Obtežilniki za papir, Prevzeto v zaščito in občudovali likovna dela Friderika Seebacherja v različnih tehnikah. Pri njemu se je učila tudi Alma Karlin.

Polni vtisov se po večini vračamo v Sevnico z vlakom ob 15.31 in pred pol peto smo že doma.

Kam pa naslednjič?

Video:






Ni komentarjev: