8. 4. 09

Dolenjske t(T)oplice - 8. 4. 2009











S prijateljico Tilčko že res dolgo nisva bili v tem zdravilišču, ki je eno najstarejših v Evropi. Je bilo treba malo prekontrolirati trenutno stanje. Po jutru se dan pozna, pravijo. Pa sva ubogali in vstali bolj zgodaj ter spremljali dijake na vlaku iz Sevnice v Novo mesto. Pred odhodom avtobusa za Dolenjske Toplice je ravno še dovolj časa za kavico, potem pa lepo ob Krki in Sušici v sončno jutro. Po kraju najprej informativni sprehod in žalostna ugotovitev: center je dobesedno zabasan s stavbami. Hotelu Vital, ki je iz 18. stoletja in Kristalu iz leta 1899 so se pridružili še prizidki in hotel Balnea, ob njih je še vedno zelo prometna cesta... Hitiva sproščat oči k poskočnemu potoku Sušica, ki je že prava rečica in poživlja tudi kamp in okolico. Posebno naju očarajo potke po smrekovem gozdu in okolica osnovne šole, kjer ima človek res dovolj prostora, da zadiha. Arheološka pot pa spomni na prazgodovinsko utrjeno naselbino na griču Cvinger, ki je bilo pomembna v petem in četrtem stoletju pred našim štetjem. Bazeni v hotelih imajo zelo toplo vodo - 35 stopinj in več, zato tokrat preizkusiva bazen Balnea - center dobrega počutja. Pa saj ne piše tako, "wellness" piše! Le zakaj? Ampak tu se res dobro počutiva: ob plavanju in slastnem kosilu.

Dneva pa še ni konec: nekaj svoje pozornosti nameniva še Novemu mestu. Sprehod skozi staro središče, ob Krki, v kateri se ogledujejo hiše z brega, obisk cerkve svetega Nikolaja na najvišji točki tega mesta. Skoraj preveč doživetij za en sam dan!
Zakaj sta pa dva t-ja v naslovu, se bo kdo spraševal. Toplice z veliko so za oznako kraja, z malo pa za toplice. Če sva pa obiskali oboje.

Ni komentarjev: