20. 10. 09

Ko neznano postane znano - 20. 10. 2009



Zadnji izlet v letu je pri Društvu upokojencev Sevnica po tradiciji v neznano. Treba je ugibati, kam smo namenjeni. Ker na pot krenemo "točno okrog pol osmih", vemo, da kam daleč ne gremo. Ob odhodu nas pozdravi toplo sonce, potem pa rinemo nekam v meglo, vsi se strinjamo, da najprej do Trebnjega. Najbolj lačni že tam pričakujemo malico, vendar jo mahamo naprej. Aha, naš prvi postanek bo gotovo v gostilni Štorovje v Selu pri Raduhovi vasi. In res nam tam postrežejo z okusno obaro in ajdovimi žganci za zraven. Da smo se pred tem pozdravili z borovničevcem, ne bi preveč poudarjali. Vzdušje je že dopoldne na višku, saj ima vsak avtobus svojega muzikanta. Kljub nekaterim odpovedim zaradi bolezni nas je 85 in ta šopek starejših mladincev in mladink rabi dva avtobusa. Ko se okrepimo še s kavico, ugibamo naprej. Tudi tokrat smo skoraj soglasni: Stična.

Prijazna vodička nas popelje po križnih hodnikih cistercijanskega samostana, v cerkev in muzej. Pritegne nas še lepo urejena trgovina: čajev, kisa in še česa močnejšega bo nekaj časa dovolj.

Za naprej pa so naša ugibanja manj uspešna: Muljava, Polževo... Smo pa blizu, v programu je ogled Višnje Gore z vodičem. Neverjetno, koliko zanimivosti skriva to naše najmanjše mesto s komaj tisoč prebivalci. Sploh, če jih zna predstaviti zgovorni vodič. Ta nas najprej zapelje do farne cerkve in pokopališča, kjer počiva tudi pisec prve slovenske povesti Sreča v nesreči Janez Cigler. Seveda nam na glavnem trgu v starem delu in v mestni hiši razloži vse o priklenjenem polžu in drugih zgodovinskih zanimivostih.

Nam pa že spet kruli po želodčkih in usta imamo že čisto suha, čeprav več poslušamo, kot govorimo. Najti je treba še našo zadnjo točko s kosilom. Ker kar dobro poznam priljubljene postojanke našega prevoznika Ivana, mi ni težko prav uganiti, da se bomo oglasili še v gostilni pri Japu v Prapročah. Tam preživimo več kot šest veselih uric. Je pač treba izkoristiti dobro hrano in pijačo, pa tudi kar štiri neutrudne muzikante. Štefka in Marijana sta s pomočniki spet znali pripraviti takšen program, da sta pričarali mnogo smeha na naša mlada lička. Pa na svidenje na izletih v novi sezoni!


Video:
Na dvorišču samostana v Stični - http://www.youtube.com/watch?v=PT9dYGBPGLw
Pogled od gostilne v Prapročah - http://www.youtube.com/watch?v=9-_QhxlR6Hk
Veselo razpoloženje - http://www.youtube.com/watch?v=l203rH1XUCQ

Ni komentarjev: