23. 10. 09

Petjezična Lendava - 23. 10. 2009



Kako petjezična, se verjetno čudite. Najprej so tu Avstrijci, ki so s svojo nemščino zapolnili toplice. Na ulici, v trgovinah in lokalih je največ madžarščine in vmes tu in tam slovenščina. Pa veliko prekmurščine, ki jo včasih jaz podobno dobro razumem kot madžarščino. Tako bi včasih najraje uporabljala kar angleščino. Saj jo bo tako treba, če bodo Angleži še tako vneto kupovali na pol zapuščene kmetije v Prekmurju.

Ob devetih je odhod avtobusa iz Murske Sobote v Lendavo - po južni cesti skozi Beltince, Odrance, Črenšovce. Tilčka nama pribori prve sedeže in tako imava krasen razgled na malo megleno pokrajino. Pri Hotizi kukava celo na Hrvaško.

V Lendavi najprej obiščeva kulturni dom za kavo v nenavadno velikih skodelicah, potem pa se povzpneva na grad. Natančno si ogledava zbirke, še posebno naju navduši narodopisna. Po povratku greva še v cerkev, v sinagogi pa pripravljajo razstavo. Ob reki Ledavi kolovrativa nekaj časa po neki čudni stezi, potem pa le najdeva pravo pot do toplic. Mimogrede opaziva, da so odprli novo trgovino, tudi športna dvorana pri šoli se nama zdi sveža, sploh pa športni stadion. Hotel Lipa nama je še vedno všeč, ker ni prevelik, pa še lepe hišice so zgradili zraven za turiste. Ker je do odhoda avtobusa še nekaj časa, se malo posvetiva Diskontu s tekstilom KIK. Kaj posebnega tako ne pričakujeva, čudi pa naju, da je cena pri kar veliko artiklih za Nemčijo en evro nižja kot za Avstrijo in Slovenijo. Prodajalka nama pojasni, da imajo pač nižji davek. Krasno, ne?

Za Mursko Soboto istočasno odpeljeta dva avtobusa: južna in severna varianta. Ker sva se zjutraj pripeljali po južni, zdaj želiva po severni. Šofer pa naju vneto opozarja, da je njegova pot daljša in dražja. Pa kaj! Vztrajava pri svoji odločitvi in kakšno uro uživava v vožnji skozi Dolgo vas, Turnišče, Dobrovnik, Bogojino in Moravske Toplice.

V bazenu je danes nekaj več glav: konec tedna in začetek počitnic. Se pozna.

Video:
Lendava
http://www.youtube.com/watch?v=BLWesszkDDo
Muzej na gradu Lendava
http://www.youtube.com/watch?v=DjCyJOrtD04
Spletni strani:
http://lendava.net/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=26
http://www.terme-lendava.si/home.php

Ni komentarjev: