8. 11. 09

Od Pomjana do Strunjana - 7. 11. 2009

Poznate Krkine planinske poti? Podrobnosti o njih si lahko preberemo na naslovu: http://www.krka.si/sl/o-krki/druzbena-odgovornost/krkine-planinske-poti . Pod geslom: "V skrbi za vaše zdravje skupaj osvajamo vrhove" je znana tovarna zdravil iz Novega mesta, ki ima pod svojem okriljem tudi nekaj zdravilišč, uredila po Sloveniji 15 planinskih poti. S pomočjo planinskih društev, seveda. Planinsko društvo Lisca Sevnica je imelo pri tem zelo aktivno nalogo, saj so naši markacisti poskrbeli za oznake na kar dveh teh poteh: del Evropske pešpoti E6 od Pomjana do Strunjana ter pot iz Sevnice na Lisco.



Danes preizkušamo pot do Strunjana: sevniški planinci, pa še okrog 600 drugih. V bližini Pomjana se oborožimo s kartico za žige, pogostijo nas s čajem in pecivom, dodajo še vodo za na pot... in že korakamo. Pod vasjo Pomjan začnemo uživati na gozdni poti. Pogledi nam uhajajo proti Kopru, čudimo se žarečim barvam ruja, potem pa spet pogled usmerimo pod noge, ker je ponekod pot spolzka. Dež preteklih dni je dobro namočil zemljo, umil pa nam je tudi drevje in grmovje, da je pokrajina tudi brez sonca polna intenzivnih barv in jasnih obrisov. Šmarje, Gažon - malo po ulicah, pa po cestah in poljskih poteh. Ne žarijo samo grmi ruja, izpod listov kukajo oranžni kakiji, vinogradi ponujajo prave palete jesenskih barv, zelene olive se družijo s temnejšimi. Domačini jih pridno obirajo in pobirajo, mogoče bi jim tudi naše roke prišle prav. V objemu oljk in ruja si privoščimo malico, potem pa nadaljujemo pot proti Šaredu. Pod vasjo zagledamo dolinico, ki naj bi jo zasuli z materialom od vrtanja predora za novo cesto pod Markovcem. Tudi ta je slikovito pisana. Od Belvederja do Belega križa imamo še posebno lepe razglede na morje proti Izoli in vse do Trsta. Samo še do Strunjana se je treba spustiti in štiri ure in pol dolga pot je za nami.

Gostitelji iz Term Strunjan, ki tudi spada h Krki, se res izkažejo: žig, čaj, voda in okusna enolončnica s klobaso in zajetnim kosom posebnega kruha, v katerem so zapečeni koščki oliv. V šotoru in pred njim pa se odvija praznik kakija z razstavami, prodajami vsega, kar je v zvezi s kakijem, glasba, druženje... Z gojzerji na plaži? Malo čudno zgleda, ampak tudi tako je lepo posedeti ob kavi in klepetu, posebno še, ker nas s svojo prisotnostjo počasti tudi sonce. Od Strunjana se poslovimo s prešerno melodijo frajtonarice in plesom. In z načrti za hojo po drugih Krkinih poteh. Mogoče že naslednjo soboto na Lisco. Ali pa kdaj na Trdinov vrh: http://www.mefeedia.com/watch/24958519 .

Več posnetkov s poti:
http://cid-f95986bf980eac8c.skydrive.live.com/browse.aspx/Po%20E6%20od%20Pomjana%20do%20Strunjana%20-%207.%2011.%202009

Video posnetki:
http://www.youtube.com/watch?v=25vF3gfzjNQ
http://www.youtube.com/watch?v=dpSEo-PKGws
http://www.youtube.com/watch?v=ZKiMUmXe4mE
http://www.youtube.com/watch?v=idJx4T0_UtM

Ni komentarjev: