21. 3. 11

Boč in Boletina pri Ponikvi - 21. 3. 2011

Samo, da ne zamudimo cvetenja velikonočnice! Kar na pot! Tokrat preko Planine pri Sevnici do Šentjurja, potem pa skozi Grobelno proti Rogaški Slatini. Malo pred njo pa na levo in že je tu Pečica - naše izhodišče. Celo na jutranjo kavico pozabimo, tako smo zagnani. Pogled na prave poljane kronic, potem pa v hrib mimo lovskega doma. 
Pot skozi bukov gozd je pravi užitek, noge brodijo po kupih suhega listja, na levi je ograjen prostor za divjad. Verjetno smo preglasni, da bi kakšno žival tudi videli. Malo se spustimo, potem pa nas čaka strm vzpon med borovci in od vremena oblikovanimi bukvami. Jeternik se kaže še zelo sramežljivo, cveteti pa so začele velike površine rese. Ne vemo, kaj je bolj glasno: veter ali naše sopihanje. S požirkom krepkega si privežemo dušo in vzpenjamo naprej. 
Pot zdaj preči pobočje, laže dihamo in lahko se oziramo tudi v dolino. V gozdnem rezervatu se čudimo ogromnim podrtim bukvam, ki bodo verjetno tu tudi ostale. Ko po uri in pol hoda stopimo iz gozda, smo že pri prvih velikonočnicah, ki pa jih je na Boču zelo malo. 
Pred planinskim domom, ki je ob ponedeljkih zaprt, si najdemo zavetje in na soncu pomalicamo. 
Foto: Vinko Govekar
Mene premamijo na novo postavljene gugalnice, ki se jim navadno ne morem upreti. Ko vidimo, kakšne oblake preganja veter, odločitev ni težka: ne gremo na vrh Boča, kar v dolino se bomo vrnili. 
Pot proti Poljčanom pelje najprej še kar po ravnem, potem pa se strmo spuščamo in je z nogami treba spretno loviti prostorčke med drevesnimi koreninami. Hitimo, da se ogrejemo, ker je veter res pravi severnjak, v pol ure smo že pri kombiju. Zdaj je pa res že skrajni čas za kavo! V Zgornjih Poljčanah si jo privoščimo.
Še naprej iščemo velikonočnice in naš naslednji cilj je Boletina pri Ponikvi. Tu jih je več kot na Boču in veselimo se vsake posebej. 
Foto: Vinko Govekar
Večina je oblečena v tople dlakave kožuščke, mi pa se zaradi mrzlega vetra tudi zavijamo v šale in bunde. Domov se vračamo spet preko Planine in v Sevnici nas pozdravi sonce, nobenega vetra. Pa nič hudega! Smo se vsaj dobro prezračili.
Več fotografij:     
Video:
Spletne strani:

Ni komentarjev: