3. 3. 11

Ljubljana - 1. 3. 2011

Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje vsak mesec organizira obisk gledališča ali ekskurzijo. Danes je na vrsti ekskurzija v Ljubljano. Saj jo dobro poznamo, bi marsikdo mislil. Šele takle ogled s poklicno vodičko pokaže, koliko je to res. 
Za večino je bil že obisk studijev POP TV-ja veliko doživetje. Prijazna gostiteljica nam je podrobno predstavila delo in nam pokazala, kje nastaja oddaja 24 ur, preverili smo lahko delavnost novinarjev, bili smo prisotni pri snemanju delčka oddaje in občudovali veliki studio.
Ob avtobusnem ogledu smo se čudili novim pridobitvam v Stožicah, se popeljali ob Žalah, mnogih pomembnih zgradbah in institucijah. 
Pešačiti smo začeli po Miklošičevi cesti, se poklonili Prešernu, uživali na tržnici in pokukali tudi v stolnico. Čudili smo se številu ključavnic na Mesarskem mostu, kar naj bi pomenilo zaklenjeno ljubezen mnogih parov. 
Obiskali smo Mestno hišo in se sprehodili do Starega trga, 
potem pa ob Ljubljanici na Nazorjevo cesto. V restavraciji Allegria smo se pošteno podprli in kljub mrzlemu vremenu nadaljevali z raziskovanjem mesta: Narodna in univerzitetna knjižnica, Križanke, Krakovo, Trnovo. 
Vse nas je presenetil izgled hiš v Krakovem - kot bi bili kje na vasi, drevesa na mostu pred krajem "nesrečnega imena" so bila drugo presenečenje, zanimiv nam je bil tudi del Ljubljane od izliva Gradaščice v Ljubljanico do začetka Grubarjevega kanala. Zelo lepo urejeno nabrežje, ki pa je baje ob koncu tedna pogosto precej nasmeteno, ker imajo mladi tu svoje pivske zabave. 
Botanični vrt, ki je bi ustanovljen leta 1810 - v času Napoleonovih Ilirskih provinc, nas je razveselil z zvončki in jaricami. Pohvalijo se lahko tudi z Fleischmanovim rebrincem, ki raste samo tu, in rebrinčevolistno hladnikijo, ki je edini slovenski endemit. Lepo pa so uredili tudi novi tropski rastlinjak. Gotovo bi se splačalo sem priti še kdaj kasneje, ko bo še več zelenja in cvetja.
Kljub hladnemu vremenu in dvem poškodovanim udeleženkam je bila to zanimiva in bogata ekskurzija.
Več fotografij:
Video:
Spletne strani:

Ni komentarjev: