4. 11. 15

Potok Štagina, Hudo Brezje, Ponikve, Arto - 28. 10. 2015

Dvanajst članov in članic študijskega krožka Spoznavanje naravnih vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica se po običaju ob osmih zjutraj zbira pri rondoju v Šmarju. S tremi avtomobili se zapeljemo mimo Boštanja, skozi Log, parkiramo pa na mestu, kjer se ena cesta odcepi proti Artu, ena pa proti Lomnemu. 


Tu nas čaka še trinajsta članica, ki se na te kraje dobro spozna. Ignoriramo obe cesti in se napotimo po poti ob potoku Štagina na meji med krško in sevniško občino. 


V dolini se stiska domačija Lomno 23, kjer so se včasih vrteli trije mlinski kamni, danes pa v bistri vodi gojijo ribe, poleg njih pa še veliko drugih živali. Lastnika se prijazno pogovorita z nami in nas dobro dezinficirata z žgano pijačo. 


Čeprav ni sonca, se nam pokrajina kaže v sveži zelenih in razkošnih jesenskih barvah. 


Na več mestih vidimo ostanke mlinov, voda oblikuje romantične kotičke, lahko pa si predstavljamo, kako je, če ta voda naraste in pobesni. 



Gremo tudi mimo dveh jam, občudujemo gobice, potem pa se dvignemo do naselja Hudo Brezje. 


To je razpotegnjeno ob cesti, veliko je lepo urejenih hiš, ob katerih rastejo tudi drevesa kakijev in take eksotične rastline, kot je ginko.  V megli se nam malo odkrivata Studenec in kasneje Veliki Trn. 


Nekateri smo presenečeni nad velikostjo poslopij na kmetiji Metelko, ki nudi tudi storitve s kmetijsko mehanizacijo. Eden izmed traktorjev je res velikanski. 


Spustimo se v dolinico in že je pred nami na grebenu vas Ponikve. 

Posnela: Marta Brežan.
Pred njo pri kapelici končno malicamo, saj nam že pošteno kruli po želodcih. Povsod se najde kdo, ki koga iz skupine pozna in dve sestri nam prijazno postrežeta z moštom in keksi. 


Tako z novo energijo korakamo proti naselju Arto, med grmovjem kukamo proti Savi, preseneti pa nas kapelica z zvonom in lepo urejeno športno igrišče. Cesta do savske doline je res strma in mora biti pozimi kar nevarna, mi pa smo mimogrede na parkirišču pri naših vozilih. Še postanek na Logu za kavico, potem pa nazaj v Sevnico, kjer nas pozdravi sonce.

Video:

Ni komentarjev: