30. 3. 16

Magolnik - 21. 3. 2016

Če vabita Marija Imperl od KTRC Radeče in Jože Prah z Zavoda za gozdove Slovenije, potem kaže povabilo sprejeti, ker bo prireditev gotovo skrbno pripravljena. 



Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica se tako pridruži nekaterim članom Sredine in Četrtkove skupine ter drugim pohodnikom na Pristavi pri Svibnem (Počakovo), kjer nas pozdravi Jože Prah. 


Z domačinom se podamo na pot proti Jatni, že pri prvi domačiji pa nas pozdravijo s pijačo. 



Potem pa v gozd, v hrib do Žegnanega studenca, kjer se lahko odžejamo z bistro vodo. Še se vzpenjamo, ko nas začne hladiti rahel dežek in nas spremlja tudi po gozdni cesti. 



Tu in tam ležijo manjše zaplate snega, velika konkurenca v beli barvi pa so jim številne kronice - zvončki. 


Pri Ajdovem grobu je še vse pripravljeno za prireditev ob Mednarodnem dnevu gozdov in Svetovnem dnevu vode, ki bo naslednji dan. Učenci in učenke podružničnih šol Dole pri Litiji ter Svibno predstavijo prikupen program s skečem o drevesih, pesmijo o gozdu in plesi ter igricami. Veliko govornikov poudari pomen gozda in vode, največji dokaz, kakšna vrednota je izvirska voda pa je vrč natočene vode in zraven taka v plastificiranih posodicah iz Turčije. Slišimo zgodbo o Ajdih, pa o pridobivanju železa v teh krajih. O tem bo pričala informativna tabla, ki jo slovesno odkrijejo na prireditvi. 


Čas je še za saditev drevesa, v teh krajih pogostega kostanja.



Pošteno nas že hladi, zato se napotimo proti Hiši na Magolniku, kjer gori mogočen kres in se ob njem lahko pogrejemo. 

Foto: Vinko Šeško.
Srce pa ogrejejo in oči razveselijo slike Jožeta Barachinija z motivi iz narave, ki so razstavljene v podstrešnih prostorih. Za vse so poskrbeli prizadevni organizatorji, le vremena jim nekako ne uspe urediti. Pa nič zato, tudi tako nam je bilo lepo!

Video:

2 komentarja: