2. 10. 16

Ljubljana, 1. 10. 2016

Na prvi dan oktobra se okrog devetih posebna ekipa odpravlja proti Ljubljani. Študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica tam predstavlja svojo dejavnosti. Povabil nas je Zavod za gozdove Slovenije, zato je naš voznik in koordinator Jože Prah, v ekipi pa smo še: animatorka krožka Nevenka Vahtar in članici Marta Brežan in Romana Ivačič. 


Najprej se oglasimo na Magolniku, kjer naložimo panoje, se okrepimo s kavo in naužijemo svežega zraka ob prelepem pogledu na Kum. Vožnja skozi Zagorje, preko Trojan do Ljubljane ob klepetu hitro mine, potem pa začnemo spoznavati zakonitosti prometa po mestu. Središče Ljubljane je rezervirano za pešce in k sreči je Jože pridobil dovoljenje in geslo, da lahko pripeljemo material do Mestne hiše, potem pa je treba z avtom hitro proč. Ljubljana je letos dobila naziv Zelena prestolnica Evrope in prireditve v zvezi s tem se vrstijo praktično vsak dan. Mesec oktober je posvečen lesu.



Največ se jih odvija na tako imenovani Točki.Zate. To sta dva kontejnerja v zelenju poleg Mestne hiše: v enem je informativna pisarna z materiali o Ljubljani, v drugem potekajo posamezne predstavitve in delavnice. 


Na velikem plazma ekranu se začno prikazovati čudoviti posnetki Vinka Šeška iz narave v sevniški občini. 



Napravimo podstavke za šest panojev, na katerih predstavimo dvajset zemljevidov s fotografijami Ljuba Motoreta, pri vsakem zemjevidu pa še posnetek Vinka Šeška. Na stojnici z zastavo Društva Univerza za tretje življensko obdobje razstavimo biltene in almanah društva, mimoidočim pa delimo tudi pesmi o drevesih, ki so delo naših pesnic iz društva. 
Ustavljajo se ljudje z različnimi interesi: nekatere pritegnejo zanimivi posnetki, druge zanimajo naše poti in način dela v študijskem krožku, posamezniki se odločajo za obisk naših krajev. Veliko je tudi tujcev: od nemško, angleško, špansko, italijansko, do rusko govorečih. Posebno so veseli, če jim omenimo, da smo že bili v njihovih deželah. Ves čas je na Mestnem trgu zelo živahno in naša predstavitev od enih do šestih hitro mine. 
Pri delu v bodoče nas bo krepila misel, da podatki, ki jih zberemo na terenu, tudi drugim nekaj pomenijo in bi zato kazalo razmišljati, da bi poleg objave na internetu naše poti predstavili še na papirju kot priročni vodnik za pohodnike.

Video:

Ni komentarjev: