2. 10. 16

Ljubljana - 28. 9. 2016

Zadnje dni septembra se v Ljubljani (Cankarjev dom) odvija Festival za tretje življenjsko obdobje. Letos je potekal od 28. do 30. 9. S prijateljico Tilčko "navaliva" že kar prvi dan. Sredi dopoldneva, ko sonce že ogreje ozračje in je v Ljubljani obvezni sprehod po tržnici še posebno prijeten. Po dišeči kavici, seveda. 


Cvetje, gobe, sadje, zelenjava, stojnice s tekstilom in obutvijo - nič nama ne uide. Potem pa zasluženo kosilo v lokalu ob tržnici; matevž z zeljem in pečenico, kar je treba zaliti z refoškom. Sprehod po sončku mimo stolnice do Mestne hiše potem dobro de. 


Tu trenutno v zelenju stojita dva kontejnerja kot Točka.Zate, kjer se odvijajo predstavitve in delavnice v okviru Ljubljane - zelene prestolnice Evrope. Malo pregledam vse skupaj, saj bomo v soboto tu predstavili študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica v navezi z Zavodom za gozdove Slovenije. 





Pot naju vodi preko Čevljarskega mosta do Kongresnega trga, kjer se ponuja lep razgled na hortikulturne ureditve, pa tudi na grad nad mestom. 


In že je tu Cankarjev dom s stojnicami na treh nivojih, kjer je mogoče najti vse, kar naj bi nam olajšalo življenje, ko smo že v letih. 


Vrstijo se delavnice, posveti, okrogle mize, za nastopajoče pa sta na voljo tudi Odprti in Medgeneracijski oder. Ustaviva se tu in tam, posediva ob zanimivem nastopu, poskusiva kakšno kulinarično stvar, dobiva nekaj zastonj časopisov in revij, jaz pa pridobim tudi 50 procentni popust za nakup kartice ugodnosti za cenejše prevoze po železnici. Komaj je še nekaj časa za kavo, potem pa naju v Linhartovi dvorani čaka 8. Večer pesmi in plesa. 



Med nastopajočimi pevskimi, instrumentalnimi in folklornimi skupinami je tudi Spomin - folklorna skupina pri Društvu upokojencev Sevnica, ki navduši vse v dvorani. 

Foto: Lini Grabar.
Tudi sicer je vzdušje v dvorani zelo sproščeno, večina poje z nastopajočimi, ploska v ritmu, navdušeni pa smo tudi nad nastopom dveh skupin iz Makedonije.
Če ste letošnji Festival zamudili, se drugo leto le odločite zanj. Za koncerte pa ne pozabite naročiti zastonjskih kart pri svojem društvu upokojencev ali po elektronski pošti direktno pri organizatorjih.

Video:

Ni komentarjev: