14. 2. 19

S Cerja na Lisco - 13. 2. 2019

Sonce in modro nebo brez oblačka vabita. Študijski krožek Spoznavanje vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica: na parkirišču pri rondoju v Šmarju (Sevnica) se nas zbere 12, trinajsta se nam pridruži v Krakovem, ko se s tremi avtomobili peljemo proti Cerju pod Lisco. 


Parkiramo in se odpravimo po "Sončni poti" proti Lisci. 


Odpirajo se nam razgledi v dolino Save, pa do Gorjancev in v sneg odetega Snežnika. 



Ob poti je nekaj snega, občasno tudi na cesti, paziti je treba tudi na led, ki pa se počasi topi. V toplih strminah nad nami se grejejo telohi, tudi nas sonce in hoja lepo segrevata. 


Še ne na sredini poti za zdravje srknemo dober Gelcin "jeger", potem pa naprej. 




Na Mali Lisci je snega več in nekateri razigrano delajo vanj angelčke. 



Po strmem travniku in skozi gozd, tam pa se nam odpre veličasten pogled od gora v Avstriji, preko Pece, Uršlje gore, ki jo prepoznamo s stebrom dima iz Šoštanja pred njo, dalje se razteza Raduha, v soncu se bleščijo Kamniško-Savinjske Alpe. 



Še skozi en gozdiček in že smo na parkirišču in potem kmalu na vrhu Lisce. Tu srečamo planinsko prijateljico, se malo okrepimo s pijačo in suhim sadjem in posnameno skupinske fotografije. 




Kum se nam zdi čisto blizu, v daljavu se odkrivajo Julijci, na sever pa Pohorje in čisto pod nami Henina, na severu Lovrenc. 




Tudi Jože je angelček v snegu (Vse najboljše, Jože!), Gelca in Boris pa zaljubljenca na klopi s srčkom. 



Brodimo po snegu, celo en smučar se pojavi, pred Tončkovim domom pa se sončimo in grejemo ob napitkih in sladkih priboljških. V domu obnavljajo jedilnico in upamo, da bodo dela kmalu gotova, ker Lisca privablja vse več gostov, sploh za konec tedna.




Včasih se je treba za posnetek povzpeti kam više. Foto: Nevenka Vahtar.
Še enkrat se zazremo v dolino, kjer se razteza Sevnica, pa v vijugasta struga Save, se slikamo, opazujemo mačko, ki se greje na "vroči pločevinasti strehi", 


potem pa se odpravimo po  poti prihoda do avtomobilov. 


Krasen dan - kot nalašč za pohode!

Video:

Ni komentarjev: