14. 5. 19

Po Južnem Moravskem - 7. 5. 2019

Dogovorjeno je zgodnje vstajanje in res se zbudim že pred pol peto, po zajtrku pa se ob pol šestih odpravimo v mrzlo jutro. Spet raziskujemo področje zahodno od našega začasnega doma. 


Najprej se zapeljemo na greben, od koder se ponuja krasen razgled na polja, ki se v valovih razgrinjajo pred nami. Veter nas še dodatno hladi, sicer pa je dan v glavnem oblačen. Tu so že s svojim "topovi" tudi Japonke in Japonci od včeraj. 


Na sprehodu opazimo mnogo res velikih zajcev, prestrašimo pa tudi nekaj fazanov, ali pa oni nas. 





Zadnji posnetek je delo Vinka Šeška.
Sledi premik na že znano lokacijo naravne znamenitosti Hovoranské louky, potem pa iščemo kostanjeve drevorede



Z vzpetine jih lepo vidimo, do njih pa ne moremo, ker so znotraj obore z jelenjadjo. 



Pri zanimivem znamenju iz leta 1920 zavijemo k ribniku Rybnik Nynek, kjer na lepo urejenem mestu malo počivamo in se okrepčamo. 


Spet smo na grebenu med vinogradi in peš poromamo h kapelici svete Barbare, ki smo včeraj ogledovali od zgoraj.
Zdaj pa je čas za kosilo: na povratku se oglasimo v dobro založeni trgovini za nujne nakupe. Brez težav plačamo z evri: en evro je vreden 25 čeških kron. Skuhamo si makarone, dodamo še mnoge druge dobrote in kosilo je od pol treh do štirih opravljeno.
Na vrsti je predel vzhodno in severovzhodno od naselja Kyjov. Vozimo se skozi neštete vasi, področje z večjo površino gozda, ki gosti veliko počitniških hišic in ponuja mnoge pohodniške poti. Sploh pa je veliko kolesarskih stez. Iščemo stari mlin na veter, ki stoji nad vasjo Kunkovice


ta pa si je našla zavetje med simpatičnimi grički v zeleni in rumeni barvi. 


Pripeljemo se lahko skoraj do mlina, ki so ga iz opek zgradili leta 1875, v letih 2010 - 2018 pa obnovili in preuredili za svojevrstno namestitev turistov (osem ljudi v dveh spalnicah). Še en mlin na veter najdemo, ta je blizu vasi Chvalkovice




Najprej se zapeljemo na rob gozda nad vasjo, da uživamo v razgledu. potem pa se iz vasi sprehodimo do mlina, ki so ga iz opeke zgradili leta 1870. V zelenju zraven se pa skriva še kapelica.
Dan se nagiba h koncu, skozi slikovita naselja se zapeljemo domov, hitro povečerjamo in se odpravimo spat. Dolg in bogat dan je bil to! 




Video:













1 komentar:

Marta pravi ...

Komentarji so nepotrebni ..... tako lepo si opisala! Le tistega jutranjega vetra nisi opisala, ki me je zmrazil do kosti ..... ;)