16. 6. 20

Z Blance na Rožno ter nazaj - 15. 6. 2020

Dežuje. Že drugi ponedeljek. Ampak Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica se ne da: ob sedmih se nas devet zbere na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica). Prvotno smo mislili s kombijem kam dlje, zdaj pa se odločimo za krajši pohod.




Z dvema avtomobiloma se odpeljemo na Blanco, si po pravilih dezinficiramo roke, potem pa posedimo pri kavi in klepetu.




Sprehajalna pot ob Savi proti Rožnemu je prijetna, okrog veliko zelenja, polja polna koruze in zorečega ječmena. Od časa do časa nas zmoti kakšen vlak na bližnji progi, sicer pa je vse tiho. Na tih deževen dan ... 


Nasproti cerkve svetega Kancijana opazimo zanimive kažipote z navedbo časa, tudi do Sevnice: dve uri in četrt obljubljajo. 



Mi pa se sprehodimo samo še mimo Melanijenega kipa in pristana na Rožnem. Čudimo se velikemu prostoru za naveze, kjer pa životarita samo dve plovili, pa še to je eden od njiju napol potopljeni čoln. 

 Foto: Ljubo Motore.
Foto: Vinko Šeško.
Kar pod dežniki si malo namočimo tudi svoje notranjost, potem pa krenemo nazaj na Blanco. Opažamo, da v neugodnih razmerah uspevajo predvsem odporne rastlinske vrste, 


med njimi tudi navadni glavinec, ki je razširjen po celi Sloveniji in je ena najpogostejših rastlin pri nas. 
Počasna hoja nam omogoča prijeten klepet in obravnavo različnih tem, skupina se razpotegne na kakšnih sto metrov in več. Pri avtomobilih smo spet vsi skupaj: veseli, da smo se prezračili, razgibali, naklepetali in SE KLJUB DEŽJU LEPO IMELI.

Ni komentarjev: