9. 6. 20

Podvine - 8. 6. 2020

Nas osem ob osmih na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica) - Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica. Z dvema avtomobiloma se odpeljemo na Breg, kjer nas čaka še Vlasta, da moža Vikija sploh ne omenjamo.


Avtor spodnjega posnetka: Vinko Šeško.
Ker je Vlasta aprila slavila okroglo obletnico, ji čestitamo in izročimo darilo, ona nas pa primerno razkuži z dovolj močnim alkoholom, ki ga poplaknemo z dišečo kavico. Sicer pa dežuje in ne misli kar tako prenehati. Nekaj pa moramo hoditi, tudi pod dežniki se da.


Odpeljemo se naprej do Turističnega centra Azaleja, Kranjc - Pavlič in tam parkiramo. 


Potem pa po cesti proti Gostišču Močivnik


Ob cesti nas pozdravlja cvetje, še bolj pa smo veseli zrelih češenj, ki nam mežikajo z dreves. Pa še tako lepo ohlajene so ... 




Megle se vlačijo po hribih in tudi Lisca se skriva v njih, mi pa mimo kapelice proti Podvinam


Na brežini med travo nas presenetijo polži: neverjetno veliko jih je in njihove hiške so kar umetniško obarvane. Imajo kakšen kongres? 


Ob hišah občudujemo lepo negovane trate in raznoliko cvetje, ki ga pa najdemo tudi izven vrtov. 




Na Podvinah, ob vinogradu naših gostiteljev, spet ne moremo mimo češenj: najprej mimo divje, potem pa še dveh gojenih. Ne, dežnih kapljic pa nismo pretirano stepali z vej. Je res, da se potem posušijo ali so nas otroke samo hecali s tem? V kleti spet raznolika dezinfekcijska sredstva in klepet, kolikor nam je duša dala. 


Slavljenki izročimo še tradicionalni, med potjo nabrani šopek

Foto: Vinko Šeško.
Potem na mizi pa prava pojedina: korenčkova juha z mojstrsko narezanimi palačinkami, narezki - kolikor so ovali zdržali in še več, zelenjava, polnjeni kifeljčki, ocvirkovka (pa navadni kruh tudi), sladica v kozarčkih, raznovrstno drugo mehko pecivo ... Da je šlo laže po grlu, pa še dve vrsti vina, jabolčnik, sok ..., tudi kava ni manjkala. "Kaj bi o Vlasti? Ta pa kar časti." smo že enkrat rekli. PA VSE NAJBOLJŠE!

Foto: Vinko Šeško.
Končno se spet odpravimo proti Okroglicam


postojimo pod lipo, da se nadihamo vonjav, čaja pa nam ne servira. 


Pri več hišah opazimo bogate grme drobnocvetnih vrtnic nežne roza barve, potem pa ostrmimo, da so nekatere splezale kar visoko po drevesih. Avtomobili nas potrpežljivo čakajo in naše deževno dopoldne se končuje. Napravili smo si ga lepega.

Video:



Ni komentarjev: