1. 6. 20

Iz Presladola na Okrog - 27. 5. 2020

Osnovna šola Blanca ima danes športni dan na daljavo in s četrtošolko Niko se odločiva za pohod od doma na Okrog. Za dobro mero je z nama tudi njen mlajši brat Aleks in ob devetih se odpravimo na pot. 



Najprej po pokošenem travniku, kjer diši trava, ki se suši, potem pa v breg. 


Pri zidanici prva zamuda: slastne jagode, ki jih ne moremo kar tako pustiti. Potem je treba še stresti pesek iz obuvala 


in pot med vinogradi se lahko nadaljuje. 


Pozornost namenimo velikemu grmu rožmarina ob poti, opazimo pa tudi kakšno posebno travniško rožico. Že smo na meji med krško in sevniško občino: prav po cesti poteka. 


Na desni pa se že odpira pogled na Selce in Poklek nad Blanco. Malo kasneje se lahko ozremo tudi proti Zalogu in Bohorju, proti severozahodu pa se kaže tudi Lisca. 


V Selcah na križišču stoji zanimivo znamenje z razpelom, kipom Marije in še dvema kipoma - na vse štiri strani gledajo. Zdaj pa nas pot vodi po lepi gozdni cesti, 


tudi mimo velikega dišečega grma jasmina


Krajna Brda - naselje na štirih ali petih grebenih z raztresenimi hišami po prisojnih legah. Kar dolgo smo hodili po ravnem, 


zdaj pa je treba v hrib. Da ne lovimo preveč sape, se ustavljamo ob lepo urejenih vrtovih 


in cvetju na njih. Ljudi pa nikjer! Popravek: z balkona nas opazi znanka Slavka in ne moremo se upreti njenemu povabilu na domače janeževe upognjence in klepet. Potem pa naprej po cesti in kmalu po lepi gozdni stezi. Ko pridemo na travnik, smo že na Okrogu, hribu nad naseljem Krajna Brda (402 metra), kjer so nekdaj izkopali prastare gomile, danes pa stoji tu prijetna brunarica s pokrito teraso. Ampak najprej je treba malo potelovaditi na leseni zapornici pri vodnem zbiralniku, plezanje in gimnastika pa se nadaljuje tudi pri brunarici. Izgubljene kalorije takoj nadomestimo z izdatno malico, za posladek pa spet jagode z roba gozda. 



Pred nami se razkriva lep razgled proti jugu, ne moremo se načuditi, kaj vse je mogoče videti. 
Na povratku mlada dva predlagate igrico: ko rečem "nevarnost lave", se morata umakniti nekam više s poti, na drevo ali kamen. Na poti nam tako res ni dolgčas, delno pa jo uberemo malo drugače kot v prihodu: navkreber med zidanicami, 


kjer spet najdemo velike grme rožmarina in krasne vrtnice


se še enkrat ozremo proti Okrogu, 


potem pa po globoko usekani gozdni poti nazaj do Selc


Še med vinogradi že v Presladolu


mimo krav na paši 


in spet smo na dišečem travniku. 


Dve občini, tri naselja, tri ure in triintrideset minut. Kaj pa kilometri? So ti sploh važni?

Video:



2 komentarja:

BLUEHARP pravi ...

Sem našel tvoj kanal na Youtubeu in tale športni dan še tukaj. Fajn komentarji pod slikami. Lep pozdrav iz Šentvida pri Ljubljani.

Romana Ivačič pravi ...

O, je pa že kar zgodovina.