23. 7. 09

Pokljuka in Bohinj - 21. 7. 2009



Društvo upokojencev Sevnica ima navadno izlete ob torkih in danes gremo na Gorenjsko. Vodička Štefka in njen mož na avtobusu že takoj ustvarita dobro voljo in ta ne mine do večera. Vožnja do Lukovice nas tako utrudi, da se okrepčamo s sirovo štručko in vodo, v lokalu pa dodamo še kavo ali kaj podobnega.
Potem gremo na Brezje in se sprehodimo v cerkvi in okrog nje. Nekaj posebnega je fotografska razstava slovenskih cerkva in kapelic na prostem, poleg pa domiselno oblikovan kip Svete družine.

Na Bledu smo veseli lepo urejenih fasad in rož na oknih in balkonih, kmalu pa si odpočijemo oči na svežini zelene barve pokljuških gozdov. Šport hotel so pred kratkim obnovili in malica v njem je res okusna.
V Ribčevem Lazu nas pričakata dve vodički, ki nam najprej predstavita Bohinj in okolico, popeljeta pa nas tudi do kipa srčnih mož, ki so se prvi povzpeli na Triglav leta 1778. Vztrajno gledajo proti svojemu cilju, ampak danes se malo skriva v oblakih.

Razdelimo se v dve skupini: ena gre na vožnjo z ladjico po jezeru, potem pa na sprehod do slapa Savice, druga pa z gondolo do Ski hotela na smučišču Vogel. Zamikajo me lepi razgledi in zato se priključim drugi skupini. Ko gondola drsi s 581 na 1537 metrov, se pred nami začne razprostirati Bohinjsko jezero v vsej svoji veličini, zadaj in okrog pa gorski vrhovi. Vodička nam prijazno razlaga imena, potem pa je čas še za kratek sprehod. Še obisk vojaškega pokopališča iz prve svetovne vojne in čas je, da se obe skupini spet združita. Ogledamo si še notranjost cerkve svetega Janeza, v kateri obnavljajo freske, in za danes se poslovimo od Bohinja.

V Bohinjski Beli nam v gostilni Batišt pripravijo tako obilno kosilo, da nimamo nobenih posebnih potreb do doma. Potrebo po veselju pa pokrijemo s petjem, smehom in željo, da se avgusta spet vidimo.

Ni komentarjev: