21. 5. 10

Pohod posavskih upokojencev - 20. 5. 2010


Vsako leto eno izmed posavskih društev upokojencev organizira pohod in druženje. Letos je bilo to društvo z Bizeljskega in kdo bi se branil povabila med vinske gorice ter prijazne ljudi. Dva osebna avtomobila, devet pohodnikov in pohodnic, smer proti vzhodu, na poti pa dež. Ampak malo pred Bizeljskim vse suho, prijazna učenca nas pred osnovno šolo pozdravita in usmerita na parkirišče. Prav lepo in novo šolo imajo v tem kraju in počastimo jo s svojim obiskom. Gostitelji nam pripravijo glasbeno dramo Dolina spomina in samo občudujemo lahko talent učencev in učenk v šolskem orkestru, pevskem zboru, pri igranju vlog iz davnih časov, barantanju z žarometi... Predstava nas lepo uvede v zgodovino tega področja, pa tudi sedanje kritične trenutke, ki jih doživljamo tudi na poti ob zapuščenih in zaraslih vinogradih.
Zdaj pa na pot! Za sabo pustimo naselje in cerkev svetega Lovrenca na gričku, skozi Drenovec pri Bukovju se vzpenjamo proti lovski koči. Ob poti že rdijo jagode, zadiši po cvetoči akaciji, na veliki parceli delavci obnavljajo vinograd. Torej le ni vse tako žalostno kot izgleda na prvi pogled. Pri lovski koči nam organizatorji postrežejo s sendviči, vinom in okusnim grozdnim sokom. Po grajski poti se napotimo proti Orešju. Spremlja nas prijeten gozd, pot ni naporna, zato je dovolj prilike za sproščen klepet. V Bizeljski vasi občudujemo staro lipo, potem pa se nam kmalu začnejo odpirati pogledi proti Orešju in preko meje v hrvaški Klanjec. 
Bizeljski grad je vsekakor vreden ogleda, saj se družina Klakočar zelo trudi za prenovo prostorov. Pokažejo nam tudi bogato vinsko klet, kjer hranijo med drugim avtohtono bizeljsko sorto vina Rumeni plavec. Sicer je bil grad prvič omenjen že v 15. stoletju, ponaša pa se med drugim s kapelo svetega Hieronima z bogatim baročnim oltarjem in štukaturami iz 18. stoletja. Grajska streha izgleda obnovljena, sicer pa bo potrebno še veliko dela in denarja, da bo grad res urejen.
Domačini nas usmerijo po poti nad Orešjem, kjer se s platoja odpre pogled proti Kumrovcu, pod njim pa stoji skala - kip matere z otrokom. Krasen razgled od gradu do hrvaških vasi, pod nami pa cilj - turistična kmetija v Orešju. Tam si pošteno privežemo dušo z okusnim golažem, vinom, zadiši po kavici in prijateljskem druženju. Gostoljubni upokojenci iz Krmelja, Šentjanža in Tržišča še nas sprejmejo v avtobus in popeljejo nazaj na Bizeljsko, kjer počivajo naši jekleni konjički. Predsednica Marijana, še nam kdaj organiziraj tako lep dan! In hvala ti!

Video:
Več posnetkov:
Spletne strani:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Orešje_na_Bizeljskem

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Ali potrebujete posojilo plačati za avto, zgraditi hišo,
zadovoljili potrebe vaše družine, vaše podjetje ali povečavo
vaše podjetje, g LUCAS Mario Kaj sem jaz, z mojo polovico I
tien pomagati vsem ljudem s potrebno financiranje za javnost
To je odobritev posojila v vrednosti od 3.000 do 500.000 EUR po stopnji
obresti 1,8% je mogoče poravnati v obdobju od 1 leta do
30 in je takoj v manj kot 72 urah po podpisu pogodbe.
Pišite nam na e-mail: lucasmariolola@gmail.com

Unknown pravi ...

Pozdravljeni, iščete posojilo z nizkimi obrestmi, ki ga potrebujete za posojilo, da bi začeli svoje podjetje, ste videli pravo podjetje z našim podjetjem, s katerim lahko brezplačno dobite posojilo, nam prijazno nam pošljete na {loanforallservice @ gmail. com} ali whatsapp nam na + 1 443 281 3404