28. 5. 10

Pod Golico - 25. 5. 2010

Predsednica Marijana in vodička Štefka sta za Društvo upokojencev Sevnica spet pripravili privlačen izlet in naročili krasno vreme. Na poti proti Gorenjski nas spremlja poskočna pesem harmonike, po avtobusu pa, kot se za dan mladosti spodobi, potuje tudi štafeta. Seveda je prilagojena današnjim časom: lično steklenico je Elka napolnila z dragoceno tekočino in okrasila s cvetjem. Vse je na izredni višini: šnopček je kraljev (skuhal ga je Tone Kralj), servira ga pa kraljica (društvena predsednica Marijana Kralj) s pionirsko kapo na glavi in rutko okrog vratu. Učinek postopka je pričakovan: vsi se počutimo izvrstno. Posebno še po kavici in zajtrku v obliki štručke in vode.
Obisk Prešernove rojstne hiše v Vrbi nas spomni na že znane podatke iz pesnikovega življenja, vodička pa nam postreže še z marsičem novim. Malo smo razočarani, ker ne moremo do cerkvice svetega Marka, pa se hitro potolažimo ob čudovitih pogledih na gore in doline.
Pot nas vodi skozi Jesenice v Planino pod Golico, kjer s pogledom iščemo lepotice narcise. Nekaj jih je že odcvetelo, še vedno pa so prava paša za oči. Malico si je treba zaslužiti, zato se sprehodimo do kmečkega turizma Pr' Betel, kjer zadiši po golažu in kruhovih cmokih. Zdaj pa na oglede! Večina se odloči za sedežnico na Španov vrh in nihče ni razočaran: pod nami so poljane narcis, okrog nas vrhovi gora od Golice do Triglava. Še posebno lep razgled se nam odpre z zgornje postaje sedežnice na višini 1.365 metrov. Prijazni uslužbenec nam razloži vse gore in hribe, ki jih vidimo, doda še kakšno zanimivo iz zgodovine in tradicije, naše poglede pa privlačijo tudi mali encijani in prekrasne vetrnice. Treba je spet v dolino in vseh 13 minut vožnje spet uživamo na soncu in svežem zraku med nebom in zemljo.
V vasi si ogledamo še Štefelinovo hišo s črno kuhinjo in cerkev Povišanja svetega Križa, ki naj bi jo zgradili kot zahvalo, ker so v bližini spet našli železovo rudo. Prijazni župnik nam zanimivo predstavi zgodovino cerkve in kraja, ne pozabi pa omeniti tudi Jože Čopa, znanega alpinista in gorskega reševalca, ki počiva na pokopališču pri cerkvi. Spustimo se še do Alp v malem, ki jih ureja zanesenjak ob svoji hiši.
Posloviti se je treba in misliti spet na osnovne potrebe: lakoto in žejo potešimo v gostilni Bencak v Medvodah.   Zelo se moramo potruditi, da pospravimo vse s krožnikov, ob razigranem plesu pa skušamo porabiti vsaj nekaj kalorij.

Video:
Več fotografij:
Spletne strani:

Ni komentarjev: