8. 2. 11

Topolovec - 8. 2. 2011

Kulturni praznik je in s prijateljico Tilčko skušava povezati kulturo in telesno kulturo: odpraviva se na Topolovec. To je 477 metrov visok hrib, naselje pa je Vrh pri Boštanju. Pohitiva torej skozi Boštanj in se spustiva v dolino Grahovice. Sonce že toplo greje, v dolini pa se beli pomrznjena trava ter tu in tam še kaj snega, posebno okrog križa, kjer se pešpot odcepi od ceste. Steza se začne vzpenjati, ves čas pa imava na levi suho globel, po kateri voda teče verjetno samo ob nalivih. Vse je lepo suho, nič snega, blata ali zmrzali kljub senčni legi. 
Drevesa na obeh straneh vztrajajo v strmini in se v njej včasih obdržijo z zanimivim spletom korenin. 
Na desni je velika skala, pred nama pa že obnovljena kapelica. Veliko dreves je podrtih preko globeli, vendar naju ne ovirajo na poti. Križišče. Odločiva se za strmo stezo po travniku, ki kmalu zavije pod vinogradi in se zravna. 
Nad nama pa se že kaže cerkev. Le nekaj časa hodiva po asfaltni cesti, potem pa zavijeva h kapelicam, ki so zidane iz kamenja in lepo obnovljene s slikovitimi vitraži. 
Sedem jih je, avtor prizorov iz Marijinega življenja pa je domačin Rudi Stopar. Med zidanicami in vikend hišicami prideva do cerkve Marijinega vnebovzetja, ki jo je leta 1734 dal zgraditi boštanjski graščak Mordax. Uživava v razgledu na Sevnico in dolino Save, proti jugu pa ob pogledu na dolenjske hribe in griče. Lepo je lenariti in se predati toplim žarkom, pa tudi malica ne škodi. Vrniti se želiva že od začetka po globeli, pa ne gre. Nekaj časa spet korakava po poti pod vinogradi, potem pa se le pokaže možnost za spust. 
Na tem delu poti se ne moreva načuditi bršljanom: na enem drevesu je za pest debel, na drugem je veliko malo tanjših. Ob Grahovici pa naju še vedno čaka pomrznjeni travnik. 
Iz Boštanja se s ceste mimo šole odpirajo krasni razgledi, ki jih ne kaže zamuditi. Ker v želodcu že spet nekaj kruli, kreneva v Spodnjem Boštanju kar po bližnjici preko zaprtega mosta pri žagi do gostišča Felicijan. Most naju je zdržal, pica je bila slastna, pivo se je z njo krasno ujemalo... skratka: primeren zaključek pohajkovanja tik pred domačim pragom.
Več posnetkov:
Video:
Spletne strani:

Ni komentarjev: