24. 11. 16

Hinje, Štajngrob, Podboršt - 23. 11. 2016

Študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica začenja svoje današnje druženje malo drugače: prizadevna animatorka Nevenka nam pokaže, kakšno darilo je pripravila za gostitelja na Petelinovem grebenu. Čudovitega petelina je narisala z barvnimi svinčniki, dodala lepe misli in z veseljem smo se ji podpisali pod izbrane besede. 



Tretja slika je delo Vinka Šeška.
Še fotografiranje in dogovor za današnji pohod: 19 oseb, pet avtomobilov, smer Šentjanž. Ob Mirni se kopamo v megli in do Šentjanža ni nič bolje, tudi naselje Hinje nas pričaka v megleni tančici. Do 1998 je bil to del naselja Koludrje, kar nam je dalo misliti, zakaj taka imena. Baje je enkrat s hriba pobegnilo navzdol kolo od voza in ljudje so kričali "kolu drje", nekje na sredini pa drugi "videm", v dolini se je kolo razbilo in komentar ljudi je bil "hin je".  Tako imamo zdaj naselja Koludrje, Videm in Hinje. 


Mi parkiramo na pravem mestu: tu živi Ljubotova nečakinja, gospodinjo poznamo kot krasno vodičko s sevniškega gradu, Lado se pa tudi hvali, da je tu njegova žlahta. Seveda dobimo takoj prisrčen pozdrav in dezinfekcijo, mentor Vinko pa nam da nalogo, naj najdemo kraj, kjer Lado nima sorodstva. Težka bo! 




Začnemo se vzpenjati proti Štajngrobu in pri kapelici se začne megla redčiti. 



Kmalu se nam odpre razgled proti Leskovcu, malo kasneje zagledamo še Osredek. 


Prihajamo na vinorodno območje Breško, 


potem pa na ravni odsek poti, kjer od kapelice občudujemo Viher s cerkvijo, pod nami je zaselek Orehovica, desno pa Kal pri Krmelju. Zanimivo je, da kar nekaj krajev tu okrog nosi dostavek "pri Krmelju", čeprav so v bistvu bliže Šentjanžu. 



Uživamo na soncu, se krepčamo s trdimi in tekočimi dobrotami, potem pa krenemo navzdol. 


Ob hiši z lepo urejeno okolico se sprašujemo, kakšno drevesce je to s temi slikovitimi modro-vijoličnimi plodovi. Gospodar nam ne zna povedati imena, razloži pa nam, da ima kar velike liste in cvetove. Prijateljice na Facebook-u pomagajo in rešijo problem. To je klerodendron (Clerodendron trichotomum)   ali drevo usode, ker se lahko ob zdravljenju z njim zastrupiš ali pa ozdraviš.


Ob poti nas razveseljujejo še druge raznolike barve na listih robide, različno barvito listje, pa šiške na orehu. Prehodimo Požarče in Leševje, Ovseno pustimo za drugič, opazimo pa tudi kažipot za vinsko gorico Pasjek. 



V Podborštu nas presenetijo nekatere res velike hiše in očara pogled na travnate terase pred naseljem Hinje. 



Most preko potoka je nov, ob njem pa stojita spominska tabla in obmejni kamen iz druge svetovne vojne kot spomin na mejo med nemško in italijansko zasedenim ozemljem. 




Po zeleni dolini se spet lahko zazremo proti Osredku, na desni nas spremljajo terase njiv in travnikov, na parkirišču pa nas čaka presenečenje. 



Prijazni gostitelji nam postrežejo s čajem, še toplo pogačo in namazom - zaseko ter zaseko s papriko. Namesto, da bi parkirnino in zakusko kaj plačali, moramo obljubiti, da še pridemo. Z veseljem!
V Krmelju zaključimo druženje ob kavi v lokalu Barbara, sonce pa prinesemo tudi s sabo v Sevnico.

Video: