4. 10. 19

Rogla in Lovrenška jezera - 30. 9. 2019

Nas osem ob osmih na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica) - Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica. Dogovor je bil za kratek pohod, kljub temu se odločimo za Roglo. Z dvema avtomobiloma smo mimogrede skozi Zidani Most, Celje, Vojnik, že sta tu oba spomenika v Stranicah - pomnika stotih talcev. Pred Zrečami se ustavimo v gostilni z zanimivo dekoracijo in prijazno postrežbo: kavica se nam res prileže. Skozi Zreče in potem naprej v hribe - vse do Rogle


Tam me preseneti nekam veliko stavb in drugih objektov. Se vidi, da že dolgo nisem bila tu. Uro in pol do Lovrenških jezer nam obljubljajo, torej: kar na pot! 







Po travniku, kjer se pase kar lepo število krav, pa skozi gozd, na kakšno odprto jaso, pa spet v gozd. Tla so ponekod namočena in ogledujemo se v odsevih. 


Nekaj drevja se že odeva v jesenske barve, posebno lepo "zardelo" pa je tudi borovničevje. 


Zadnji del steze poteka po deskah, ki pa jih je že močno načel zob časa. 



Že smo pri razglednem stolpu in med ruševjem, ki je okrašeno z jesensko obarvanim borovničevjem. 





Na tem barju na nadmorski višini nad 1500 metrov in površini 16 hektarov, velikim 1000 krat 300 metrov, naj bi bilo 11 do 22 jezerc, odvisno od trajnosti stoječe vode. Res so pravi biseri, voda je globoka okrog 120 centimetrov, 


zato v njej občudujemo tudi gojene lokvanje, kar pa po moje ne sodi v naravno okolje. 

 Foto: Ljubo Motore.
Foto: Vinko Šeško.
Sprehodimo se mimo treh jezer, pri največjem z užitkom pojemo malico in nazdravimo s Kraljevim moštom. 


Jaz se povzpnem še na stolp, da pogledam po barju zviška. 


Vračamo se po "enki" - slovenski planinski poti, ki je bolj položna od tiste v prihodu, 


razveseli pa nas z nekaj gobami in vodnimi izviri. 




Na Rogli je od 20. septembra letos še ena znamenitost: Pot med krošnjami Pohorje. Vstopnina je deset evrov, za upokojence pa osem. Na spletni strani lahko preberemo:

Višina stolpa: 37 metrov
Višina poti: do 20 metrov
Skupna dolžina poti: 1.000 metrov
Največji naklon: 6 %
Dolžina tobogana: 40 metrov (spomladi 2020)
Opis projekta:

V jeseni 2019 je svoja vrata odprla Pot med krošnjami Pohorje na Rogli, v skupni dolžini 1.000 metrov, od katerih je sama pot dolga 560 metrov.
Pot, ki ponuja posebno doživetje narave, se začne na tleh na vrhu Rogle. Po približno dveh tretjinah poti doseže vrh na približno 37 metrov visokem razglednem stolpu.
Celotna Pot med krošnjami Pohorje, vključno z razglednim stolpom, je prijazna invalidskim in otroškim vozičkom ter ponuja 360-stopinjski pogled daleč naokoli.
Investitorji so pa Čehi!


Po prijetni leseni široki poti se počasi dvigaš, 






vmes pa so kotički s predstavitvijo kamnin, rastlinstva in živalstva tega področja, možnosti prehoda po majavih površinah in mrežah, skozi katere vidiš do tal, 




Zadnji posnetek: Ljubo Motore.
na vrhu pa se odpre pogled na Zreče in daleč po Pohorju - odvisno od vremena, seveda. Ob nevihtah svetujejo umik s stolpa. Jaz pa gotovo pridem drugo leto, da preizkusim tobogan.
Vračamo se po isti poti, kot smo prišli. Mudi se nam, vendar ne domov, ampak na Primož, 


kjer nas čaka prava gostija ob Elčkinim rojstnem dnevu: slastna enolončnica, krasne dobrote izpod peke, zraven pa zalivanje z različnimi tekočinami. 

Posneto s fotoaparatom Vinka Šeška.
Elčka: še veliko dobrega, lepega in tudi - kaj skupnega!

Video:


       



Ni komentarjev: