22. 11. 22

Lukovec in Poganka (Preska) - 21. 11. 2022

Na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica) se ob osmih zjutraj, ko se zbira Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica, vreme izboljšuje. Z dvema avtomobiloma se zapeljemo na Lukovec in parkiramo pred Kulturnim domom. 


Drugi posnetek: Vinko Šeško.
Počasi krenemo med zelenimi travniki v naselje, potem pa naprej po cesti proti Preski. Okrog nas se preganja megla. Na markirani poti smo: na levo nas vodi v gozd, navkreber po njem, 

Za dober posnetek se je treba potruditi.
potem pa spet nekaj časa po cesti. 

Foto: Ljubo Motore.

Kar dolgo časa hodimo naprej po neoznačeni poti, posuti z odpadlim listjem, dokler ne pridemo do prvih zidanic na Poganki (uradno Preska) in se megla malo pretrga. Pozdravijo nas jesenske barve grmovnic, vmes pa tudi ostanki snega. 


Nekatere idanice so starejše (ena je kar ovita z vinsko trto) in novejše, modernejše. 

Foto: Ljubo Motore.
Foto: Vinko Šeško.
Na klopci pri eni izmed njih si privoščimo pijačo za zdravje. 


Na več mestih si lahko "parfumiramo" roke z rožmarinom, občudujemo nasad netreska, posamezne cvetove vrtnic, zadnje sadeže kakijev. 

Foto: Ljubo Motore.
Ko se že začnemo spuščati, nas lastnik zidanice povabi na kozarček "ta kratkega" in klepet.Po cesti se spustimo spet na Lukovec, ogledujemo megle, ki malo odstirajo in spet zastirajo poglede proti Lisci in drugim hribom. Pri Domu izkoristimo pokrito teraso za malico in pogovor z domačinoma, ki urejata okolico. 

Svojska je bila ta pot po megli in nekaj sončnih žarkih, ki nas pozdravijo tudi ob povratku v Sevnico.

Video:

Ni komentarjev: