2. 1. 23

Strokovna ekskurzija Društva upokojencev Sevnica - 12. 12. 2022

V mrzlem jutru se 34 članov in članic Društva upokojencev Sevnica ob pol osmih zbira pri stari lokomotivi na Železniški postajo Sevnica: namenjeni smo na strokovno ekskurzijo. Štefka Vidrih nas pozdravi in organizira v dve skupini: ena si ogleda razstavo fotografij (Ljubo Motore) na ograji pri avtobusnem postajališču in panoje pri spomeniku, 


druga pa Muzej železniška maketa na Železniški postaji Sevnica; potem se zamenjamo.

Slovenske železnice opisujejo:

Železniška maketa je narejena za vlake v sistemu HO (izdelani v razmerju 1:87), na njej pa vozijo modeli različnih lokomotiv in vagonov, popolne kopije železniških vozil, ki jih sicer lahko srečate tudi na tirih Slovenskih železnic. Razteza se na površini 20 kvadratnih metrov, s 50 metri skupne dolžine tirov, ki med seboj povezujejo štiri postaje in eno postajališče. Na njej vozi 40 različnih lokomotiv in motornih garnitur in več kot 150 potniških in tovornih vagonov. Popolni utrip življenja dajejo maketi še železniška signalizacija, različne zgradbe, avtomobili, drevesa in lučke. Ogledate si jo lahko vsako prvo soboto v mesecu od devete do dvanajste ure, izven tega časa se lahko dogovorite po telefonu: 041 841 382. Vstopnina: prostovoljni prispevki.


Z zanimanjem si ogledamo postavitev in občudujemo tehnično znanje ter občutek za detajle in estetiko. Dolgotrajno in natančno delo strojevodje Ivana Puca iz Sevnice, njegovo znanje in iznajdjivost so osnova makete. Doma in po svetu je veliko navdušencev za take projekte, kar pa ni poceni: parna lokomotiva stane okrog 500 evrov, druge od 200 do 300 (če so "profi" - izdelane natančno po originalu), vsaka kretnica ali lučka stane nekaj deset evrov. Vprašanje je tudi prostor: upajmo, da bodo ob preurejanju Železniške postaje Sevnica našli tudi večji prostor za maketo in druge predmete iz zgodovine Slovenskih železnic v našem okolju.


Zdaj pa na avtobus in do Glavnega trga, 



kjer nas pričakuje vodička v nekdanjem Brivsko-frizerskem salonu Kreutz in nam predstavi zgodovino lokala, ki je zdaj muzejski objekt.
Štefka razlaga zanimivosti med vožnjo: bivalni enoti Impoljce na Brezovem, 


Hidroelektrarna Arto - Blanca s počivališčem za kolesarje in pohodnike (voda, klopce za polnjenje mobitelov, smetnjaki za pasje kakce in druge smeti) ter ribjo stezo z informativnimi tablami o 34 vrstah rib, igrišča na Blanci. Franc Ernestl spregovori o balinišču in možnosti za žensko ekipo v tej športni panogi. Hladilnica za sadje na Blanci je prazna, v skladišču pa je shranjen predvsem sladkor. Cerkev svetega Kancijana, kjer je tudi pokopališče za Blanco, je že v krški občini, kip Melanije v bližini tudi.


Pri Pečniku
v Guntah ("Na gnoju") nas čaka okusna obara z ajdovimi žganci, zraven pa še pijača. Prijetno vzdušje ustvarijo pevci in pevke Mešanega pevskega zbora Srebrni glas, ki so tudi z nami. Na nadaljevanju poti pa se nam predstavijo še literarne ustvarjalke in ustvarjalec s svojimi deli. Lizika Ernestl spregovori o Maksu Pleteršniku


katerega rojstno hišo v Pišecah obiščemo v nadaljevanju ekskurzije. Vodička nas popelje po prostorih učitelja, jezikoslovca in tvorca slovensko-nemškega slovarja. Domačini so zelo ponosni nanj, po njem se imenuje Osnovna šola Maksa Pleteršnika, ki goji skrb za materinščino s seminarji, strokovnimi srečanji in programi za mlade iz tujine. V kleti nas domačinka pogosti s pijačo in pecivom, spet pa zazveni tudi pesem.


Pesem na manjka niti v Repnici Najger (Brezovica pri Bizeljskem) ob degustaciji. Hudomušna gostiteljica nam pokaže "svojo luknjo", ki je odprta vsak dan za vsakega. Ta luknja je jama, skopana v kremenčev pesek, ki ga je pred miljoni let naplavilo Panonsko morje. Včasih so te jame uporabljali za hrambo poljskih pridelkov, danes pa v njih starajo odlična vina.



Ekskurzijo zaključimo v Gostilni Senica na Senovem s kosilom. Družimo se v veselem razpoloženju: v klepetu in s pesmijo.

PRIJETNO IN POUČNO!
Video:




Ni komentarjev: