9. 1. 23

Jaslice v Vojniku - 28. 12. 2022

Spoznavanje vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica: tokrat smo štirje, ki se z vlakom ob 13.35 odpravimo do Celja, potem pa z avtobusom malo pred tretjo v Vojnik.

Vojnik je naselje ob reki Hudinji z okoli 2500 prebivalci, deset kilometrov iz Celja, na severovzhodu Celjske kotline, obdano z Vojniškim in Tomaževim hribom. Je sedež občine z razvitim kmetijstvom, kmećkim turizmom, zelo uspešni so obrtniki, veliko ljudi pa se vozi na delo v Celje. Tu je že v rimskih časih potekala pomembna cesta Ptuj - Celje, kot naselje je Vojnik omenjen leta 1165, leta 1306 pa postane trg. Znan je tudi po eni največjih psihiatrićnih ustanov v Sloveniji, ki deluje od leta 1962, prej pa je bila to od 1892 hiralnica.

Blizu avtobusnega postajališča je lokal, kjer popijemo kavo, potem pa se napotimo po ulicah. Ozremo se proti Cerkvi svetega Florjana, ki je najstarejša v župniji (1453), od nje pa vodijo stopnice s Križevim potom k Cerkvi Marije sedem žalosti (1682) - enostavna zunanjost z baročno notranjostjo in enimi najlepših in nastarejših orglami. 


Na drugi strani naselja stoji Župnijska cerkev svetega Jerneja, ki so jo posvetili leta 1899, ima obliko latinskega križa z 58 metrov visokim zvonikom. Nesorazmerno visoka je, da bi jo lahko še razširili. 

Na treh ulicah se že osmo ali deveto leto košatijo jaslice, letos jih je okrog 250. Najrazličnejših oblik so in iz različnih materialov. Težko je najti vrt pred hišo, kjer ne bi stale. 







Sprehajamo se med njimi najprej še v mraku, potem pa v soju luči in ob priložnostni glasbi. Na nekaj mestih se obiskovalci in obiskovalke lahko pogrejejo s čajem ali kuhančkom.

Na osrednjem delu so postavljene stojnice s hrano in drugimi izdelki, pripravljen pa je tudi šotor z mizami in klopmi. 


Odločimo se za počitek v obliki zelo okusnih čevapčičev za osem evrov in pijače. 


Simpatični par nam ob tem igra in poje različne melodije, kar težko je ob njih obsedeti.


Okrepčani se napotimo še mimo umetnika, ki z motornimi žagami oblikuje kip medveda. 



V Domu svetega Jerneja pa nas preseneti število razstavljenih jaslic, nekatere so prave umetnine. Pokukamo še v Župnijsko cerkev, kjer se tudi lahko pohvalijo z lepo urejenimi jaslicami, potem pa je čas, da se namenimo na avtobusno postajališče.

Avtobus za Celje ob 19.16 nima zamude 


in v Celju imamo še čas za obhod po pravljično osvetljenih ulicah. Celo nekaj skladb na koncertu Petra Lovšina ujamemo, potem pa domov z vlakom ob 20.29. Malo pred pol deseto smo v Sevnici.

BOGATE URICE ZA OČI IN SRCE!

Video:


Ni komentarjev: