2. 10. 23

Čanje - 2. 10. 2023

Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica ob običajni osmi uri na običajnem zbirališču na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica). Osem nas je in najprej se podpremo s kavico. Potem z dvema avtomobiloma skoraj do Blance, pred njo pa zavijemo proti Čanju



Parkiramo pri kapelici in krenemo v megleno jutro. Cesta se vzpenja, 



ob njej ocenjujemo vinograde, nekatere trte so lepo obložene. 



Pri eni izmed hiš nas preseneti veliko drevo fige, zraven pa še kakija. Počasi pridemo na Gračko goro, kjer nas najprej pozdravi pes z glasnim laježem. Potem pa se prikaže še gospodar, ki ima pri roki ključ od Cerkve svete Marije vnebovzete. Zoran Zelič je o njej napisal:

Ne daleč od podružnice Sv. Neže v Zagradcu stoji na visokem griču podružnična cerkev Marije Vnebovzete na Grački gori. Izročilo med ljudmi pravi, da so jo pozidali iz ostankov razvalin gradu, ki je nekoč tam stal. Tudi samo ime Gračka gora naj bi izviralo iz gradu – Gradska gora, Graška gora. Cerkev se v pisnih virih prvič omenja leta 1581. Gračka gora je bila nekdaj sloveča božja pot. Čeprav danes ni posebej znana v širšem slovenskem prostoru, jo pa zato zelo dobro poznajo sevniški župljani in prebivalci okoliških župnij, še posebej brestaniške. Cerkev je privabljala romarje zaradi posebne bratovščine Sv. Apolonije, kateri je posvečen levi stranski oltar. Ko so bile v jožefinski dobi zatrte vse bratovščine, razpuščeni samostani in prepovedana Božja pota, je bila zatrta tudi bratovščina Sv. Apolonije in usahnila je tudi božja pot na Grački gori. Leta 1898 je cerkev znotraj poslikal Franc Sikošek iz Brežic. Ko so cerkev v začetku 20. stoletja popravljali, so v njej odkrili slovenske napise, pisane v cirilici. Leta 1931 je cerkev dobila dva nova bronasta zvonova, katera je blagoslovil dekan Janez Medvešek, sevniški rojak. Dne 7. decembra 1967 je med nenavadno hudo nevihto udarila strela v stolp cerkve. Stolp je povsem zgorel, cerkev pa so domačini obvarovali požara. Naslednje leto je bil postavljen nov zvonik, ki je malce nižji od prvotnega. V novejšem času je cerkev poškodoval še potres. Cerkvena oprema je preprosta. Veliki oltar, posvečen Mariji Vnebovzeti, je iz 19. stoletja. Na hrbtni strani oltarja so številni podpisi romarjev, ki potrjujejo nekdanjo slovito božjo pot. Stranska oltarja sta narejena v neoromanskem slogu in sta veliko skromnejša od velikega oltarja. Levi oltar je posvečen Sv. Apoloniji, desni pa Sv. Jerneju. Posebnost na Grački gori, ki sicer izginja po Sloveniji, so številne svete podobe, ki so jih prinesli romarji v zahvalo.



Foto: Vinko Šeško.
Foto: Ljubo Motore.
Foto: Vinko Šeško.
Cerkev stoji na meji župnij Brestanica (oltar) in Sevnica (ostali del), največ vernikov in vernic jo obišče na praznik velike maše.



Spustimo se navzdol in potem na levo proti Cerkvi svete Neže. Kaj piše o njej Zoran Zelič?

Južno nad vasjo Zagradec pri Blanci stoji na strnjenem in skalnatem griču podružnična cerkev Sv. Neže. Kdaj je bila cerkev zidana, ni znano, pravokotna cerkvena ladja pa utegne biti še romanska, saj je na južni steni, približno 3 m od tal, poleg velikega okna zazidana polkrožno sklenjena lina. Cerkev se v pisnih virih prvič omenja leta 1581. V 17. stoletju je bil k ladji prizidan prezbiterij, kasneje pa še zvonik in zakristija. Leta 1728 je bil postavljen sedanji veliki oltar. Cerkev je bila leta 1838 renovirana. Leta 1926 je bil zvonik, do takrat krit s skrilom, prekrit s pločevino. Leta 1988 je bilo narejeno novo ostrešje in cerkev, do takrat krita z bobrovcem, prekrita z rdečim cementnim zareznikom ter prepleskan zvonik. Novembra 2001 je bila cerkev znotraj prebeljena. Veliki oltar Sv. Neže, ki je hkrati tudi edini v cerkvi, je preprost, a kvaliteten izdelek iz prve polovice 18. stoletja, domnevno iz leta 1728. Tabernakelj je mlajši iz leta 1881, preprost, izdelan v baročni tradiciji. Ob desni slavoločni steni je po sledovih v tlaku, kjer so drugačne, manjše lomljene kamnitne plošče, tam nekdaj stal stranski oltar. V zvonici, na hrbtni strani pevskega kora visi slika Sv. Neže iz leta 1728.

V notranjost ne moremo, stopnice pa izrabimo za počitek in malico. 

Foto: Vinko Šeško.
Foto: Ljubo Motore.
Slavica nam natoči v kozarce svojega belega, da Elčki lahko nazdravimo in zapojemo Kolkor kapljic, tolko let ... 


Sonce prežene meglo in pod sabo vidimo sadovnjake, o katerih nam veliko zanimivih podatkov pove Lojze, pri hišah pa se pogovorimo še z domačinko. 


Gračka Gora
se nam šele zdaj pokaže v svoji lepoti.

K avtomobiloma se vračamo po bližnjici preko travnikov in ob njivah, 


ves čas pa imamo pred sabo zanimivo sliko Čanja in Žigrskega Vrha, v ozadju pa še Lisce.


V Gostilni Kregl se osvežimo s pijačo, potem pa zadovoljni končamo lepo dopoldne.

Video:

Ni komentarjev: